Стотици преподаватели, студенти, адвокати, юристи, съдии препълниха Аулата на Софийския университет при представянето на първия от трите тома, посветени на научната дейност на доц. д-р Кристиан Таков. В изданието „Гражданско право. Правни научни изследвания“ са събрани 32 значими статии и студии на починалият преди година преподавател по гражданско право. Те са плод на 25- годишните му изследователски търсения, разглеждащи дискусионни въпроси на частното право и представляващи незаменим принос към юридическата теория и практика, каза при представянето проф. Васил Мръчков. Той е един от основните съставители на книгата, която е издадена от „Сиби“, негов е и предговора. Той беше запазил детското любопиство в правото, беше и широкоскроен юрист, заяви Мръчков. Именно това е допринесло и Таков да остави следа и в общата част на гражданското право, в облигационното, в търговското, наследственото, банковото право.

Преди година и три месеца една вечер извъня телефона, беше адвокат Даниела Доковска, разказа майката на Таков Галя Йончева. Именно на една от най-известните и добри български адвокати е била идеята да се издаде книгата със статиите, студиите и научните публикации на юриста. Майката на Таков разказа, че книгата е съвместно усилие на Висшия адвокатски съвет и фондация „Кристиан Таков“.

Той беше творец на правото, а не обикновен преподавател или обикновен практик, обяви и деканът на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Сашо Пенов. Кристиан Таков имаше гражданска смелост, той избра светлата страна, каза в словото си проф. Нели Огнянова. Да не си борец за правото, значи да си негов убиец, цитира тя юристът. За Кристиан Таков отвъд правото бяха Бах, Умберто Еко, Оскар Уайлд и при него тези два свята не си пречеха, разказа негова студентка. Днес празнуваме словото на Кристиан, добави тя.

На събитието бяха и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar