Джамал Кашоги е бил задушен при опит за отвличане, обяви анонимен саудитски представител, цитиран от Ройтерс. Това опровергава информацията на саудитската прокуратура, според която разговори на Кашоги в консулството в Истанбул са прераснали в ръкопашна схватка, в която журналистът е починал.

Според саудитския представител екип от 15 души от Рияд трябвало да похити Кашоги и да го държи за известен период от време в безопасна къща извън Истанбул. После трябвало да го пусне, ако той откажел да се върне в родината си, но нещата се объркали.

Кашоги бил вкаран в генералното консулство, където служител на име Махер Мутреб започнал да му говори за връщане в Саудитска Арабия. Журналистът отказал да се върне и заявил, че човек го чака отвън и ще се свърже с турските власти, ако той не се появи след час. Мутреб

го заплашил

с дрогиране и

отвличане,

на което Кашоги повишил глас. Тогава екипът изпаднал в паника и предприел действия, за да заглуши виковете. Стигнало се до хватка през врата и запушване на устата. В резултат на това критикът на Рияд починал. „Те опитаха да му попречат да вика, но той умря. Намерението не беше да го убиват“, каза представителят. Той допълва. че увили тялото му в килим и то било изкарано с кола и предадено на местен сътрудник, за да се отърве от него. Сега следователите опитвали да установят къде са останките.

На саудитец от екипа на име Мустафа Мадани са били дадени часовникът „Епъл“, очилата и дрехите на Кашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да заблуди, че журналистът е напуснал сградата. Мадани отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите. После екипът написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, и след това бързо напуснал страната. 15-те от екипа са задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени.

Светът реагира остро на обясненията на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Кашоги, съобщи Ройтерс.

„Очакваме прозрачност от Саудитска Арабия… Наличната информация за събитията в консулството в Истанбул е недостатъчна, незадоволителна и неадекватна“, скочи канцлерката Ангела Меркел. Германският външен министър Хайко Маас отказа да участва в инвестиционен форум в Саудитска Арабия и подчерта, че

Германия няма да

продава оръжие

на саудитците,

докато не приключи разследването за Кашоги.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази скептицизъм относно последните твърдения на властите в Рияд. „Не е достатъчно, че са уволнени някои официални лица от Саудитска Арабия. Не съм доволен и няма да бъда, докато не получим пълен и достоверен отговор. Не е добре да отказваме поръчки от Рияд. Имаме споразумение за 450 млрд. долара. Можем да предприемем други мерки, като санкции например“, каза Тръмп. Той допълни, че иска да знае какво се е случило с тялото.

Върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини пък поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване.

„Обясненията за смъртта на журналиста Кашоги в консулството в Истанбул са недостоверни и непоследователни“, заяви и външната министърка на Канада Кристия Фриланд.

Освен криза в доверието към Рияд аферата „Кашоги“ подхрани спекулации, че престолонаследникът

принц Мохамед бин

Салман може да

бъде отстранен

от власт от членове на кралското семейство, подразнени от неговите злоупотреби. Според анализатори тази опасност изглежда смекчена. Принцът, който е на 33 г., се радва на несравнима власт и само баща му, 82-годишният крал Салман, може да го отстрани. А монархът публикува кралски указ за съставяне на министерска комисия, ръководена от принца, за реорганизация на разузнавателните служби. Това се възприема като индикация, че той иска принцът да запази мястото си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar