Искам институтът по криминалистика да го направим такъв, какъвто го гледате по филмите. Колкото трябва ще се заделят пари, най-съвременното, което има, трябва да се купи”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на проведеното днес Национално съвещание на МВР, на което присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и финансовият министър Владислав Горанов.

Повод за думите на премиера бе идеята на Цацаров Научноизследователският институт по криминалистика към МВР да престане да бъде научен институт, защото разследващите имат нужда от лаборатории за експертизи, а не наука. Според главния прокурор централата трябва да бъде в столицата, а из страната да има изнесени лаборатории. Идеята си той обясни с факта, че по места има забавени експертизи поради липса на специалисти, а това води и до забава на разследванията.

Бойко Борисов одобри предложението. Премиерът се присъедини и към критиките на главния прокурор към работата на икономическа полиция. Цацаров заяви, че разработките за контрабандна и други икономически престъпления идвали само от ГДБОП и ДАНС.

Не може полицаите, областните дирекции са не знаят какво се продава в магазините. Отивате и си купувате – има пари за контролирани покупки. Проверявате удара на етикета или на тапата, както и лепилото и разбирате къде е бил пакетирана или бутилирана дадена стока. Сложно ли е? Защо не сте го направили?“, попита Борисов и добави, че който не иска да се занимава с подобна дейност, спокойно може да си отива.

Добави още: „Виждате милиарди събрахме повече, работата ви е в много добър синхрон между митници, данъчни, МВР и прокуратурата, но още трябва да се събира. Още се изтича по линия на ДДС. Когато даваме пари за МВР, всички питат защо и искат да има по-добър ред и спокойствие. Центърът за пътна безопасност, агенция за пътна безопасност почти са на финала. Максимално усилие трябва да се вложи в тези няколко неща”.

Заедно с главния прокурор бяха единни и за битовата престъпност.

Продължавам да твърдя, че този модел на териториално присъствие на МВР до нивото на районен инспектор е загубил коефициента на полезно действие вече. Според мен целият модел на закона за МВР, който касае структурата на МВР и присъствието на МВР по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време. Другият модел е свързан с мрежа от модулни жандармерийски участъци на територията на цялата страна извън градовете. Това е начинът за засилено полицейско присъствие“, заяви Сотир Цацаров. Според него, всичко друго е наливане на финанси и ресурс в модел, отдавна изчерпал своето предназначение. отново главният прокурор.

По думите му така ефективно ще се противодейства на битовата престъпност.

Премиерът на свой ред попита защо, след като автомобилите са сменени с по-нови и са отпаднали лимитите за гориво, все още се говори за недостатъчно полицейско присъствие в населените места. „Не мога да си го обясня – мотори, коли, джипове, 68% сме усвоили от парите, които Европа даде за границата, другите се обжалват в момента, но продължава да идва техника. Всеки един директор си знае населените места, знае колко патрула и полицаи има и не може да ме убедите, че не можете в две, три или четири села да направите график за по няколко часа полицаите да респектират, да организират. И камери се купуват… Тази тема трябва да се затвори“, категоричен бе Борисов.

Той се спря и на темата за големия брой жертви по пътищата на страната. „Не може да мрат хора по улицата. Петък, неделя – като гледате магистралите и трафика, виждате какво става по пътищата. Организира се движението и трудно се поема този трафик. Ако не бяха магистралите, не знам тези милиони коли как щяха да се движат по двулентови пътища. Превишена скорост, пиян, наркотици, задържате. Онзи ден, когато един пиян го бяха пуснали – какво да се похвалим, че сме задържали еди кой си. Един такъв случай и всичко досега, което сме вършили, става нула“, заяви Борисов, имайки предвид катастрофата края Бяла Слатина, при която шофьор блъсна 11-годишно дете, бе задържан за няколко часа, а после освободен.

В този ред на мисли главният прокурор акцентира и на друг проблем – престъпленията, извършени от полицаи, трябва да се разследват от прокурори, с които работят, което води до отводи не само на обвинителите, а на по-късен етап и на съдиите. В тази връзка Цацаров разкритикува действията на прокуратурата за катастрофата в Бяла Слатина.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Потърпевш
Потърпевш
08 октомври 2018 11:14
Гост

В Институтът по криминалистика и криминология на МВР няма нужните условия за анализи. Отдавна трябваше да отделят средства за закупуване на съвременна техника.

Ченге
Ченге
08 октомври 2018 11:09
Гост

Сигурно на премиера му се иска да се носи като Хорейшо от „От местопрестъплението“, но иначе много отдавна МВР трябваше да има съвременна лаборатория, защото така доста престъпления щяха да бъдат разкрити по-бързо или много престъпници щяха да са вече в затвора.

Мечтател
Мечтател
08 октомври 2018 9:46
Гост

Бойко не пропусна да се похвали пак с магистралите.

Мечтател
Мечтател
07 октомври 2018 23:00
Гост

Би било добре да живеем като във филмите.

Анчо
Анчо
07 октомври 2018 22:37
Гост

Госпидин Борисов, добро начинание. Дано удържите на думата си.