Две идентични дела срещу вицепремиера Валери Симеонов, заведени с еднакви мотиви в Софийския районен съд (СРС) от български граждани, са решени по противоположен начин от два състава на същия съд, научи ДУМА. Правното основание, с което на 19.03.2018 г. са внесени исковите молби, е чл. 37 (1) от Конституцията, който гласи: „Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.

Причината за съдебните дела е изказването на Симеонов за руския патриарх Кирил след неговото посещение в България през март за тържествата по случай 140-годишнината от Освобождението на България. След като патриарх Кирил изрази недоволство, че българските институции приравняват жертвите на руския народ за освобождението ни с тези на поляци, шведи, литовци, вицепремиерът Симеонов пред камерите на БНТ го нарече „треторазрядно ченге“, „цигарен митрополит на Русия“ и го обвини, че направил милиарди долари от безакцизен внос на цигари, имал тайна вила в Швейцария и пр. За хвърлените груби обвинения Симеонов не посочи доказателства. „Атака“ и ВМРО тогава се разграничиха от думите му и поискаха той да се извини за тях.

Според исковите молби в СРС с обвиненията си в престъпления срещу Главата на РПЦ Симеонов е оклеветил и обидил патриарх Кирил, който току-що бе заявил, че славянската азбука е създадена в България и е пренесена в Русия. Засегнати сме от това, че Симеонов неприлично накърнява историческата ни памет и религиозните ни убеждения, и то спрямо уважаван гостенин, дошъл за честването на нашата свята годишнина, пишат вносителите на исковете.

Двете дела са гледани в два различни състава на СРС. Единият състав (127-ми) приема исковата молба за редовна и в момента тече размяна на книжа между страните. Другият състав обаче (26-ти) определя иска като нередовен, понеже в него нямало думи, които доказват клевета и обида. Делото обаче е заведено не за клевета и обида, а за нарушаване на Конституцията, което съдебният състав очебийно не е схванал или му е било по-удобно и по-перспективно да не схване. В съда се говори, че държавният пост, заеман от Симеонов, е причина един от съдиите да прояви явна пристрастност при разглеждането на делото. Така два състава на един и същи съд се произнасят по коренно различен начин за две еднакви дела. По този начин политическите залитания на СРС ще създадат работа на ВКС, който носи отговорност за еднообразното и правилно прилагане на закона. Българската Темида явно е доста благосклонна към политическия Олимп, за ужас на Римското право и Кодекса на Наполеон.

Неотдавна пък всички съдии в Сандански се отказаха да гледат дело срещу грабителите в Роженския манастир, защото, видите ли, един от тях бил адвокат и син на бивш следовател. Е, и? В Сандански всички се познават, значи ли това, че Районният съд не си върши работата? Тогава да го закрият! Преди години единият от подсъдимите по делото „Борилски“ за убийството на българския студент в Париж в продължение на 10 години бе обявяван за невинен от българския съд, защото беше син на бивш зам.-директор на следствието във Варна. И това продължи, докато не се намесиха френските власти, според чиито изчисления българинът бе доказан извършител на убийството с почти трилионна вероятност.

Какво ли няма да намерим в архивите на родната Темида. Очевидно в българските съдилища първостепенно значение има кой е обвиняемият – обикновен гражданин или „привилегирован тузар“. А после се чудим защо Европейският съюз непрекъснато ни критикува за лошо правосъдие!

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar