Общините да могат да създават звена за контрол по спазването на обществения ред, а служителите да имат право да изискват документи за проверка и да задържат временно нарушители до пристигането на полиция. Тези промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще гласуват днес депутатите.

Служителите в общинските звена ще носят униформи и ще преминат през специално обучение, изготвено от Главна дирекция „Национална полиция“. Градските инспектори ще могат и да съставят предупредителни протоколи.

С промените се дава възможност общините да заснемат нарушителите на пътя и да събират санкциите.

„Надявам се предложението да се приеме от депутатите, за да може контролът да е по-ефективен. Това е искане на много кметове. В София има Общинска полиция. Но инспекторите нямат право да искат документи за самоличност, трябва да са придружени от полицай, а това невинаги е възможно“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Шумните домашни ремонти през уикендите в София вече ще са възможни само след съгласие на съседите. Това предвижда новата наредба за обществения ред, която СОС прие вчера.

От 100 до 300 лв. ще е глобата за шофьори, платили да им мият стъклата, докато чакат на кръстовище. Санкция ще отнасят и миячите. Същата е и глобата за нерегламентирано събиране на парични дарения на улицата.

Йорданка Фандъкова:

Станах зам.-кмет преди 13 г.,

за да помогна на моето

училище да си смени дограмата

През 2005 г. станах зам.-кмет по образование, за да помогна на моето училище – 73-о СОУ „Владислав Граматик“, да си смени дограмата. Тогава само 2 училища в София имаха нова дограма. Бюджетът за образование беше 2 млн. лв., а още на следващата година го увеличихме 10 пъти и стана 20 млн.

Това разказа Йорданка Фандъкова на сесията на СОС.

Думите ѝ бяха в отговор на обвинения от председателя на групата съветници на БСП Калоян Паргов, че въпреки многомилионните инвестиции в образованието не са постигнати резултати. Освен това философията на бюджета не се била променила от времето на Софиянски.

„Не зная каква е философията на вашата група, но очевидно тя е популизъм и манипулации. Образованието е траен приоритет. Инвестирали сме над 220 млн. лв. Построихме над 90 нови детски градини, а заварихме продадени и заменени, включително с гласовете на общински съветници от БСП „, отсече Фандъкова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar