Бившият футболист и треньор на Литекс Драголюб Симонович е разследван по дело, което сръбската прокуратура води срещу банкера-беглец Цветан Василев по обвинение за участие в организирана престъпна група и пране на пари, обяви най-тиражният сръбски вестник „Блиц“. Вече били събрани солидни доказателства, че издирваният от Интерпол български олигарх е извършил множество машинации по времето, когато е управлявал завода за стъкло в град Парачин.

„Блиц“ се позовава на свой източник, запознат с разследването, че прокуратурата е установила, че нито един заем, отпуснат на стъкларския завод по времето на Василев, не е бил насочен към дейността му, а по-скоро е служил като „фалшива инвестиция“. Нещо повече, нито един от тези заеми не е бил деклариран пред Народната банка на Сърбия, което е законово задължение на всяка чуждестранна компания, работеща на територията на страната. Целта на Василев била единствено да изпере пари, да източи финансови средства чрез фалшиви инвестиции, както и да продаде и унищожи оборудването на фабриката. Василев назначил фиктивни управителни органи в българската компания „Глас Индъстри“, която е мажоритарен собственик на Сръбската фабрика за стъкло.

Управителният съвет е бил съставен от трима сърби, между които и Дуци Симонович. Бившият футболист на Литекс и ЦСКА, който има и български паспорт и за кратко беше изпълнителен директор на „червените“, е бил разпитван от сръбската полиция и е заявил, че бил принуден да подписва договори за фалшиви инвестиции в завода.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar