40 минути трима мошеници разиграват познатите схеми „помощ на полицията“, „пострадал близък“ и „давай парите, защото съм пред дома ти и ще те убия“

Безскрупулни ало измамници налазиха и криминалния отдел на в. „24 часа“.

Близо 40 минути наглеците разиграваха по телефона три до болка познати сценария, чрез които обаче успяват да подмамят стотици възрастни хора да дадат спестяванията си. По данни на Върховната касационна прокуратура и УНСС отпреди 2 години над 19 млн. лв. са потънали в джобовете на мошениците за последните 5 г.

Първо в действие влезе „главен инспектор от главна дирекция на МВР Веселин Николов“, последва го „плачещ роднина, току-що претърпял скъпа операция“, и за капак „доктор Петров от „Пирогов“, който поиска 70 000 лв. и бижута за лечението.

Петък, 12,04 ч. Звъни един от редакционните телефони в криминалния отдел на „24 часа“. Номерът, от който се звъни, е скрит. Мъжки глас пита дали се обажда в офис, или на домашен номер. Репортерът му отвръща с въпрос кого търси. Непознатият затваря.

След секунди следва ново позвъняване. Този път на друг номер в отдела. Това е напълно обяснимо, защото мошениците набират произволни поредни номера. „Те нямат ни най-малка представа кой е от другата страна на телефона. Случвало се е да се обадят дори и в СДВР“, казват полицаи, които разследват ало измами.

При второто обаждане репортерите вече са заподозрели, че има нещо гнило, и се включват в играта. Обажда се друг журналист. Отново следва въпросът дали е домашен номер, или служебен. Този път отговорът е, че непознатият се обажда в частен дом, „постановката“ започва.

„Г-жо, чуваме

ли се добре?

Обажда се

старши инспектор

Веселин Николов

от главна дирекция на МВР, която се намира на Лъвов мост (сградата на националната полиция отдавна не е там – б.р.). Може ли да ви задам един въпрос? Наскоро да са ви търсили или да сте давали пари на ало измамници?“

Следва отрицателен отговор.

Непознатият изразява радост, но и учудване как е възможно, защото преди ден той и „колегите му от „главната дирекция на МВР“ разбили банда ало измамници и точно този номер, на който сега звъни, е бил написан на листче заедно с още четири.

„Намерихме доста голяма сума пари в брой и, г-жо, не искам да ви плаша, но вашият телефон беше под номер 2. Искам да ви успокоя, че и да сте предали пари в брой, след съдебното дело те ще ви бъдат възстановени“, уверява „главен инспектор Николов“. През няколко секунди пита: „Чуваме ли се добре?“ и „Разбирате ли ме?“

С всяка дума напрежението се покачва, а „откровенията“ на „главния инспектор“ не секват.

„Ние от главната

дирекция малко

ги понатиснахме

и единият призна, че има още една група на свобода със същия списък от номера. Затова вероятността да ви се обадят е много голяма. На свобода има още 6 човека“, казва мнимият полицай.

Докато говори с потенциалната жертва, „инспектор Николов“ подвиква с началнически глас:

„Колега, засякохте ли ги, направете им отцепка, пращам три патрулки, заградете района“ Човек остава с впечатлението, че едновременно с телефонния разговор ръководи и обезвреждането на тежковъоръжени терористи. „Инспекторът“ обаче не забравя госпожата и продължава да я въвежда в оперативната информация.

„Тези престъпници са под национално издирване“, уверява я той. И следва ключов момент. Госпожата трябва да запише един много важен номер – 9112 (такъв номер не съществува – б.р.), на който да потърси инспектора веднага, щом ѝ звъннат ало измамниците.

„Главен инспектор Николов“ я изчаква да го запише. Измамата навлиза в решителна фаза.

„Престъпниците ще плачат по телефона и ще се представят за доктори, разбирате ли? Ако ви се обадят, запомнете добре. Около минута се правете, че уж им вярвате.

Вашите думи

трябва да бъдат –

къде се намирате,

колко пари

искате, къде

трябва да ги

донеса?

Не се тревожете, телефонът ви ще се подслушва. Имаме това право със заповед на главния прокурор“, реди делово лъжливият полицай.

Тук репортерът изразява изненада, но „инспектор Николов“ е железен в „аргументите си“. Щом единият е признал, така се правело. Следват

нови важни

указания – как

да се използва

тел. 9112,

който „бил отпуснат от седмица от министерството“.

„Запомнете го, моля, много е важно, за да се свържете с главната дирекция на МВР. Щом чуете, че престъпниците ви затварят, не затваряйте вашата слушалка. Директно набирате. Разговорът ни става конферентен. Ще засечем втора клетка и ще ги задържим много бързо“, обяснява „главният инспектор“. Следва проба. Той уж затваря, пък госпожата набира, но не поставя слушалката върху апарата. Веднага чува неговия глас.

Всъщност линията остава отворена. На тази въдица се хващат много възрастни хора, мислейки, че наистина разговорът е приключил.

Целият разговор продължава около 7 минути. Но той е

едва първият от

още 8 обаждания

Щом инспекторът затваря, на мига има ново позвъняване. Пак от скрит номер.

Първо някой, хълцукайки, нарежда, че му трябват пари, защото преди малко са го оперирали. Неговото „изпълнение“ обаче е кратко. На сцената излиза „д-р Петров от „Пирогов“. С дрезгав пиянски глас той заплашва:

„Знам, че си

сама, знам, че

имаш пари,

мършо. Вчера

с ключар изкарах

дубликат от

вратата ти

Изпратих на адреса ти осем човека. Сега влизат. Ще ти забия ножа в гърлото. Ще те изнасиля. За теб живот няма, жива ще те погреба 10 м под земята. Ясно ли ти е? Платил съм на моите хора. До десет минути влизаме. Искам 70 хил. лв. да поставиш на масата, ако искаш, се заключи в банята. Колкото имаш, слагай ги на масата. Пак ще ти се обадя к…о, жива ще те погреба. Тръгвам“.

Човек едва ли може да си представи как се чувства една възрастна жена, която е сама в дома си, след такъв порой от закани. Подложени на подобен тормоз възрастни хора дори са обмисляли да продават жилищата си.

След доктора веднага звъни „инспектор Николов“. Той вече иска и мобилния номер на госпожата. Щом го получава, звъни на него. Това всъщност е втората клетка. В същото време на стационарния телефон се обажда „д-р Петров“. Така вече и двете линии са отворени. Това е много важно за ало измамниците, защото, ако има свободен телефон, жертвата може да потърси близък или полиция.

Лудницата е пълна – единият заплашва и псува, другият успокоява госпожата.

Дава ѝ указания

как да спаси

живота си

в следващите

минути –

да отиде да заключи вратата, да остави ключа в ключалката, да не отваря на никого, да не говори с никого.

Телефонният тормоз продължава близо 40 минути. „Г-жо, къде живеете, за да изпратя четири патрулки и да отцепим района?“, настоятелен е „инспекторът“. Той вече не е така „загрижен“, а направо арогантен и агресивен. На бул. „Мария Луиза“, е отговорът. „Вие нещо ме лъжете, къде живеете“, крещи мнимият полицай. В един миг двата телефона затварят като по команда едновременно. Мошениците са се усетили, че им се готви клопка. Междувременно пристигат и истински полицаи от националната полиция.

Полицията: Изобретателни са, но са страхливи,

скрити като мишоци. За каквито и да се

представят, накрая се стига до парите

Запомнете, за каквито и да се представят – полицаи, лекари, социални работници, елтехници, адвокати, журналисти, приятели на близките ви в чужбина, разговорът накрая винаги стига до пари. Това беше първото предупреждение на служителите на Главна дирекция „Национална полиция“, които дойдоха в редакцията на „24 часа“ след разговорите с ало измамниците. Криминалистите записаха часовете на позвъняванията. „Полицията не иска пари от хората“, бе един от съветите им. Другият – че мошениците са много изобретателни и прилагат какви ли не схеми, включително и да превърнат жертвата в муле. Например, ако разберат, че човекът няма пари, могат да го накарат да отиде да вземе пакет или плик от един адрес и да го занесе на друг. Не са един и два случаите, когато пенсионери едновременно са жертви и мулета.

Важно е да се знае обаче, че ало измамникът няма никаква представа къде се намира жертвата му, докато тя сама не си каже адреса. По време на разговорите разстоянието между тях може да е стотици километри. Напоследък е честа практика престъпниците да се обаждат от Румъния. Така че хората не бива да се „връзват“ на заканите, че бандитите всеки момент ще нахлуят в жилището им и ще ги убият. Заканите са чисто психологически трик и целят само да паникьосат човек.

Има и още една важна особеност на ало измамниците. Те са страхливи, скрити като мишоци в дупките си и не смеят да излязат на светло, затова и използват мулета, казват полицаите. Щом съзрат опасност, веднага жертват мулето. Затова и разкриването на тези престъпления е трудно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar