Съд в Истанбул осъди на три години и девет месеца затвор ръководителите на телевизионен канал, закрит след опита за преврат от юли 2016 г. заради „терористична пропаганда“, предаде АФП, като се позовава на Репортери без граници.

Съсобствениците на телевизионния канал Хаятън сеси – Мустафа Кара и Исмаил Гьокхан Байрам, както и главният редактор на канала Гьокхан Четин, бяха осъдени на три години и девет месеца затвор, заяви за АФП Ерол Йондероглу, представител на Репортери без граници в Турция.

Те са обвинени, че са разпространявали „терористична пропаганда“ в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и на групировката „Ислямска държава“, предава БТА.

Хаятън сеси – ляв телевизионен канал, който остро критикуваше президента Реджеп Тайип Ердоган и отразяваше подробно демонстрациите от лятото на 2013 г. срещу неговото упревление, бе закрит с указ след опита за преврат от юли 2016 г.

Тримата осъдени остават на свобода в очакване на процес пред апелативен съд, уточни Йондероглу, който посочи, че става дума за много тежка и диспропорционална присъда.

Неправителствените организации за защита на свбодата на словото редовно критикуват подкопаването на тази свобода в Турция, особено след опита за преврат, който бе последван от арести на журналисти и закриване на медии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar