Психично болният внук на известния композитор Александър Бръзицов простреля в главата полицай в София вчера, докато се целеше в майка си.

Няма опасност за живота на ранения.

34-годишният Георги Йовчев и колегите му от столичното 3-о РУ се отзовали на сигнал за буйстващ младеж в бл. 87 в столичния кв. „Илинден“ преди обяд. Йовчев отворил вратата. Тогава 21-годишният Христо Бръзицов извадил пистолет и се прицелил в майка си Живка. Вместо нея улучил полицая, а куршумът преминал през едната буза, през устата и излязъл през другата. Бръзицов го прострелял с газов пистолет, преправен на боен. Сигнала за престъплението подала неговата майка Живка.

Йовчев веднага бил закаран в „Пирогов“. „Има огнестрелно нараняване в областта на лицето.

Състоянието за

момента е

стабилно,

извън опасност

за живота е

Бяха предприети спешни реанимационни действия, беше направен скенер по спешност. Няма засегнати кости. Това е огнестрелно нараняване, което изисква допълнително наблюдение, допълнителни хирургични интервенции и обработки. Заради това ще остане за лечение в УНГ на „Пирогов“, съобщи шефът на болницата проф. Асен Балтов.

Висшист по образование, Йовчев е полицай от близо 10 г. Колегите му го описват като изключително съвестен служител на реда, който следва единствено буквите на закона.

За работата си е

получавал

множество

похвали

Той има дете и съпруга, които вчера го посетиха в болницата.

Йовчев веднага бе откаран в ареста. Бръзицов е психично болен, няма данни да е ползвал наркотици, обясни пред „24 часа“ главният секретар на МВР Младен Маринов. Той и директорът на СДВР Ивайло Иванов отидоха в болницата при колегата си, който вчера следобед вече бе контактен. Очаква се униформеният да бъде изписан до дни.

Прокуратурата пък ще иска Христо да бъде настанен за изследвания в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. Има данни, че младежът е страдал от параноидна шизофрения и не е пиел хапчетата си. Предполага се, че затова е посегнал на майка си и дори е искал да стреля по нея. Жената съдействаше на полицията въпреки шока, че синът ѝ се е опитал да я убие.

Прадядо му писател, прабаба му – оперна певица

Прадядото на Христо Бръзицов е един от най-известните журналисти у нас преди Втората световна война, работил е във в. „Мир“ и е бил главен редактор на „Днес“. Той е съден от Народния съд и е лежал близо 8 г. в затвора. По-известен е като автор на много книги със спомени за София.

Съпругата му Катя Спиридонова е една от най-големите оперни певици и дългогодишен вокален педагог, подготвила за сцената много свои по-млади колеги.

Синът им Александър Бръзицов, който почина преди 2 г., е автор на джазова, филмова музика и песни за поп изпълнители. Той е автор на голяма част от песните, изпълнявани от Камелия Тодорова през 80-те години, най-популярната от които е „Прошепнати мечти“. Писал е песни за Лили Иванова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов и др. Бащата на Христо – Марио Бръзицов, е бил хорист в операта в Залцбург.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar