Младен Маринов може да бъде избран за министър на вътрешните работи и без указ за освобождаването му като главен секретар. За мен няма никакво съмнение, че изобщо не беше необходимо да се отлага избора.

По Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество след избирането му в едномесечен срок той трябва да реши на кой пост остава. (Този закон урежда и избягването на конфликта на интереси – б.ред.)

Няма логика да е обратното. Иначе какво може да се получи – ще го освободят от поста главен секретар, а ако не го изберат за министър, какво става?

По закон всички несъвместимости с даден пост, като например да не бъдеш търговец или други подобни, трябва да бъдат преодолени в рамките на месец.

Ще дам пример с моя живот. Когато бях избран за председател на Върховния административен съд бях действащ депутат, действащ адвокат и партиен член (на НДСВ), тоест три несъвместими позиции. Но в момента, в който встъпих в длъжност, не бях нито едно от трите.

Ето още един пример. Петя Аврамова, която предлагат за регионален министър в момента е народен представител, но тя ще напусне, когато я изберат за министър.

Ако човек има фирма и му предложат да стане кмет, какво трябва да направи. Първо ще излезе от управлението и ще стане кмет ли? Не, напротив, когато го изберат за кмет, тогава излиза от управлението на фирмите, защото няма право да упражнява търговска дейност.

Това е и житейският разум, не само на закона.

Няма законово, а още по-малко конституцинно изискване за съгласувателна процедура. Тя е признак на уважение между отделните власти, едно добронамерено отношение между институциите.

Съгласувателната процедура е предвидена в устройствения правилник на Министерския съвет. Няма я нито в Конституцията, нито в законите, но поначало се приема, че е нормално отделните институции да си говорят и когато има един акт, който се издава въз основа на решение на отделни институции, в случая на Министерския съвет, и указ на президента, нормално е институциите да си говорят.

Но точно какво ще съгласуваш на подадена оставка, вече е друг въпрос.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar