Две разрешения за строителство в защитената зона Кариакра, издадени в нарушение на Законите за опазване на околната среда и биоразнообразието през 2012 г., са били презаверени от главния архитект на Каварна Камен Жейнов само десет дни преди министърът на околната среда и водите Нено Димов да забрани строителството в зоната на 21 юли м.г.

Това става ясно от документи, приложени към сигнал на Инициативния комитет „За туризма на Калиакра“, изпратен до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Двете разрешения за строителство са издадени на дружеството „Калиакра инвест“, която до 2014 г. той е била собственост на бившия депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Той бе принуден да подаде оставка след доказан натиск върху бизнесмени от Добрич да дарят „за премиера“ 4 т. суджук. В момента съсобственици на компанията са братът на Живко Мартинов Николай и някогашният парламентарен съветник на бившия депутат Валентин Иванов–Цуци. „Калиакра инвест“ притежава близо 280 дка в защитената зона, предназначени за застрояване.

От документите, приложени към жалбата на „За туризма на Калиакра“, става ясно, че разрешенията за строителство са били презаверени на 11 юли м.г. Десет дни по-късно Нено Димов обяви решение, с което забрани новото строителство на Калиакра. До забраната се стигна, след като Европейската комисия осъди през 2016 г. България за строителство в защитената зона.

От писма на Националния строителен контрол до фондация „Биоразнообразие“ от края на м.г. става ясно, че през 2012 г. на „Калиакра инвест“ е било разрешено да строи в имотите си в нарушение на действащото законодателство. Разрешенията за строеж са били издадени без извършване на преценка на необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда, което според Закона за устройство на територията е следвало да се извърши преди одобряване на инвестиционните проекти на компанията, свързана с Живко Мартинов. В момента имотите попадат в защитена територия, определена като понто-сарматски степи.

Заради установената презаверка на разрешенията за строителство в степите от инициативния комитет „За туризма на Калиакра“ призовават в сигнала си до президента и премиера по случая да бъде сезирана прокуратурата, която да установи дали не става дума за противозаконно унищожаване на приоритетно местообитание – предмет на опазване в защитена зона.

Според членовете на комитета защитената зона не е защитена от строителство и поради сериозно противоречие в заповед на министъра на околната среда и водите от 12 декември м.г. С нея „Комплекс Калиакра“ бе обявен за защитена зона.

От една страна, с нея се забранява издаването на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена като понто-сарматски степи. Тази забрана обаче не се прилага за строежи с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта.

Точно такъв е случаят със строителните разрешения, издадени на „Калиакра инвест“ през 2012 г. и подновени от главния архитект на Каварна през лятото на м.г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar