– Тези изстрели бяха моето „кърваво писмо“ срещу безобразията и бруталността, казва 64-годишният машинен инженер

– Заем от 33 000 лв. и ипотека на имот са в основата на конфликта

64-годишен машинен инженер от Велико Търново се прочу на 3 септември, след като стреля с газов пистолет по частен съдия-изпълнител. Дияна Колева отишла да въведе новия собственик на семейния апартамент, продаден заради ипотека и невърнат заем.

На 10 септември Михаил Коцев ще бъде разпитван за това, че противозаконно пречил на орган на властта да изпълни задълженията си. Ако съдът приеме, че действията му са престъпни, го грозят три месеца затвор или глоба до три хиляди лева.

„Аз не съм се противопоставял на орган на държавната власт, частните съдия-изпълнители са частни лица, противоконституционни са. Какво ще ме разследват, ами те да се радват, че само я предупредих. Аз съм на улицата изхвърлен и

сега ходя при

възрастните

родители на жена

ми в Самоводене

само с едни

дрехи на гърба си

Да, уплаших ги, предупредих ги и вдигнах шум. Стрелях два пъти, но в интерес на истината засече ми пистолетът. Иначе бях сложил малко повече патрони да вдигна повече шум. Моля институциите за защита“, обяснява пред „24 часа“ Коцев.

Случаят му е отпреди повече от 20 г., когато е направена ипотека на апартамента на ул. „Тракия“ 4 във Велико Търново срещу заем от над 33 хиляди лв. от кредитна земеделска кооперация „Съгласие 96“, в която Михаил Коцев бил член. Жилището е наследствено, прехвърлено на двете дъщери на Коцеви – Нора и Ива. Едната е преподавателка в Япония и прави докторантура. Другата има свое семейство в София – живеят под наем, уточнява бащата.

„От 2001 г. водя битка.

Осъден съм

заради една

ипотека, по която

не са ми

отпускани

никакви пари,

а бяха предявени претенции за 33 000 лв. Не съм имал никаква възможност да се защитя. По изпълнителното дело, което е образувано през 2002 г. в съдебноизпълнителна служба Велико Търново срещу мен, аз не съм получил покана за доброволно изпълнение и документи, които мога да оспоря.

Според него цялата операция със залога на апартамента била един вид рефинансиране на отпуснат през 1998 г. кредит от кооперацията за закупуване на комбайн. Тогава му предоставили 36 000 000 неденоминирани лв. Тъй като работите на земеделеца не потръгнали и не успял да го обслужва, му отнели комбайна и го продали на безценица през 2002-2003 г.

Междувременно през 2000 г. е учредена договорна ипотека върху имот – апартамент от 101 кв.м, собственост на Нора и Ива Коцеви, в качеството им на солидарни и ипотекарни длъжници за обезпечаване на договор за кредит в размер на 33 хиляди лв. със срок на издължаване 20.12.2003 г.. По него Коцев твърди, че не е получавал пари, но е осъден да плати сумата от Районния съд във Велико Търново, има изпълнителен лист от 27.06.2002 г., въз основа на който е започнало изпълнително дело за ипотекирания недвижим имот, сочат данни от проверка на изпълнителното дело от Министерството на правосъдието по негова жалба от 2016 г. „Казаха ми само, че има изпълнително дело и трябва в 7-дневен срок да занеса 33 000 лв. и толкоз, документи не съм виждал. След това погнаха дъщерите ми, които бяха студентки. Никого от нас не били намерили. Назначили ни особен представител, на него дали покана“, описва Коцев. Според него това изпълнително дело не е започнало законно по процедурите, които трябва да бъдат свършени. През 2009 г. го прехвърлят при частния съдия-изпълнител Дияна Колева, но дотогава делото е прекратено по давност, твърди той.

„В кооперацията е наличен

разходен касов

ордер, който е

подписан от

Михаил Коцев,

че е получил 33 000 лв. Той е оспорвал многократно този разходен ордер. Правени са съдебно-почеркови експертизи по множеството съдебни дела, многократно е изследван от графолозите в полицията, които са установили, че подписът е негов. В крайна сметка той в нито един момент не е успял да докаже с юридически средства, че не е получил тези пари“, казаха от Управителния съвет на кооперацията.

Между „Съгласие 96“, Коцев и неговите дъщери са се водили десетки дела – за нищожност на ипотеката, за това дали вземането е погасено по давност, както и срещу действията по изпълнителното дело и продажбата на апартамента. По тях освен търновски магистрати са се произнасяли още в Габрово, в Пловдив и на последна инстанция ВКС. Исковете и жалбите на Коцеви са отхвърлени.

Всичките му

опити да докаже

правотата си

в съда удрят

на камък

през тези 16 години. По жалбите му до Министерството на правосъдието и Камарата на частните съдебни изпълнители отговорът е, че действията са законосъобразни. В крайна сметка жилището е продадено за 75 000 лв. Щом получават покана, че ще се прави въвод на нов стопанин, следва поредна жалба – този път от съпругата Веска. До нея като владелец нямало абсолютно никакви известия. На 3 септември обаче бирникът пристига с новия собственик, ключар и полицай.

„Звъни ми и аз казвам през вратата: „Аз с теб работа нямам. Какво искате?“ Тя ми обявява, че жилището е продадено. Аз отново през вратата: „Може да продадете вашето имущество и да въведете този господин в палата си в Арбанаси, но тук работа нямате!“

Тя извика ключар

и разби вратата.

Тогава аз

гръмнах

пред тях в земята с личния си законен газов пистолет. Тези изстрели бяха моето „кърваво писмо“ срещу безобразията и бруталността на частния съдия-изпълнител“, обяснява Михаил Коцев. Междувременно пред блока пристигат 30 полицаи с маски и автомати. Коцев твърди, че сам е предал законно притежаваното си оръжие на полицейски комисар. После двамата мирно излезли от жилището и го откарали в районното. Пуснали го след два часа.

„Имам пистолета отпреди 1-2 години. Законен и регистриран, защото аз съм нормален гражданин, не съм престъпник. Бил съм в армията и имам слабост към оръжието. Бях ловец, но се отказах, понеже имам заболяване на опорно-двигателния апарат. Просто една слабост. Като войник обаче зная, че като извадиш оръжие, трябва да го ползваш“, обяснява Коцев. Подчертава, че не е искал да навреди на никого и че му било много трудно да натисне спусъка първия път.

„Води се следствие и се надявам, като разгледат документите, случаят ми да стигне до министъра на правосъдието, до главния прокурор Сотир Цацаров и до инспектората на ВСС. Те газят законите като луда крава телето си, а нас, обикновените граждани – още по-зле“, оплаква се Михаил Коцев.

Той не спира в борбата си за апартамента. Сега има жалба до ВКС за обявяване на недействителност на учредена ипотека на основание чл.170 от Закона за задълженията и договорите. Ангажирал е адвокати от София и ще иска отмяна на влезли в сила съдебни решения. Кани се да заведе владелчески иск срещу новия собственик.

„Извършвам нещо в защита на собствеността на децата си и на съпругата си. Смятам, че след като незаконно е продадено жилището ни, то трябва да бъде върнато. Ако не, ще има и други „кървави писма“, заканва се Михаил Коцев.

ЧСИ Дияна Колева: Повече не може да обжалва

„Никога не можем да бъдем застраховани, когато отиваме на принудително изпълнение, но чак толкова драстичен случай досега не сме имали. От 2002 до 2018 г. длъжникът е обжалвал абсолютно всички действия на съдебния изпълнител и за да се стигне до този въвод, са били изчерпани всички възможности за по-нататъшно обжалване“, каза пред „24 часа“ съдия-изпълнителят Дияна Колева.

Тя поясни, че постановлението за възлагане е влязло в сила след поредни жалби от Михаил Коцев, а по отношение на жалбата на съпругата му – в момента тя е в процес на администриране.

„Не знам какво ще реши съдът, но мога да кажа, че кръгът на лицата, които имат право да обжалват постановлението за възлагане според ГПК, е бил изчерпан. Дъщерите са си ипотекирали имота за обезпечение на дълга на господина. Те също са обжалвали и техните жалби са били отхвърлени“, допълни Колева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar