Тирът от катастрофата край Разград, в която пострада цял пенсионерски хор, бил със стара тахошайба. Не може да се разчете с каква скорост се е движел, каза следователката Снежана Янкова, която е извършила огледа на местопроизшествието. Това ще се установява с експертизи по спирачния път и настъпилите повреди, обясни пред „24 часа“ тя.

48-годишният водач е карал пълния със слънчоглед камион с превишена скорост, категорични са експертите. Първоначално Пламен С. бе задържан, но в неделя е освободен и прокуратурата не е поискала удължаване на ареста. Все още мъжът няма и повдигнато обвинение, каза окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

От разследването стана ясно, че шофьорът на тира има множество констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата. Само за последните 3 години са му съставени един акт и три фиша, съобщи следователят. Освен това той има 5 криминални регистрации за кражби и нанасяне на телесни повреди. Последната от 2015 г. е за документно престъпление, за което не е осъден.

Във фаталния ден по пътя в посока Попово – Разград пътувал стар автомобил с хора от близко село, които отивали да събират орехи. Те предприели маневра, за да навлязат по черен път. Джип непосредствено след тях спира, за да не ги удари, когато натовареният със слънчоглед камион, управляван от разградчанина, излиза от завоя и шофьорът вижда автомобилите. Тежката машина не може да спре и опитва да избегне удар, като навлиза крайно вляво на насрещното платно. Там удря странично буса на самодейците. Виждайки връхлитащия камион,

шофьорът на буса

предприема спасителна

маневра

вдясно. Така излита в дерето и се блъска в съседния скат, сочат данните от огледа на следовател и автоексперт.

Старият „Форд Транзит“, с който самодейците пътували за събор, нямал предпазни колани, каза Янкова. Предстои допълнителен оглед на микробуса, собственост на транспортна фирма от Силистра. Според разследващите той е минал технически преглед и всичко за превоза било изрядно. Експерти и разследващи са категорични, че

причината за

тежката

катастрофа

не е в пътя

Той бил с добър асфалт, означен със знаци и хоризонтална маркировка, и мантинели. Дори в участъка имало обособена велоалея.

Разследването продължава под наблюдението на районната прокуратура в Разград.

15 от ранените остават в болница, съобщи директорът на болницата в Разград д-р Гечо Жеков. Трима от пътувалите в буса вече са изписани. Това са кметът на силистренското село Срацимир Георги Костадинов и две жени. Най-тежко пострадалият самодеец – 80-годишният Енчо, който е с вътремозъчен кръвоизлив, преди обед в неделя бе транспортиран към варненската болница „Св. Марина“, след като бе консултиран с неврохирург. „Трябва да се евакуира кръвоизливът по оперативен път, това е шанс за живот за него“, обясни д-р Жеков.

По спешност още в събота е оперирана 59-годишната Снежана Стоянова, която е била с руптура на черен дроб. В шок с политравми в реанимация са още две жени. 63-годишната Тодорка е със засегнат бял дроб след удар в гръдния кош, а най-младата сред самодейците – 37-годишната Надежда Събева, е с фрактура на 7 ребра.

10 от ранените се лекуват в хирургията, а една жена е в ортопедията с фрактура на бедро и ще бъде оперирана в понеделник. „Постоянно уточняваме състоянието на пострадалите, правят се отново изследвания, скенери, ехографии. Лекарите следят оплакванията, защото ситуацията е динамична. Все пак за първи път ни се случва такава катастрофа. 18 човека в спешно отделение на носилки, бе изпитание“, каза д-р Жеков.

Кметът на Срацимир Георги Костадинов се прибра в селото късно в събота, но в неделя отново отиде в болницата в Разград да нагледа ранените.

Самодейците, които не са пътували в буса, в неделя отправиха молитва в социалните мрежи за по-бързо възстановяване на пострадалите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar