Митничар от Варна отива на съд за подкуп с изнудване на търговец, от който искал да купи домашна ракия, съобщиха от прокуратурата.

Случаят е от началото на март миналата година, когато митничарят отишъл в магазин и поискал да купи домашна ракия, тъй като му предстояло да прави сватба. Продавачът му обяснил, че не продават наливен алкохол, но обещал да попита и ако някой продава, да се свърже с него.

След това търговецът се обадил на дядо си, който варял всяка година домашна ракия за лична употреба. Възрастният мъж се съгласил да продаде част от нея, тъй като му трябвали пари за дърва за огрев. Внукът се обадил на митничаря Ст. Ст., като обяснил колко ще му струва ракията, както и транспортните разходи от Горен чифлик до Варна. След като се разбрали за цената, търговецът натоварил ракията в багажника на колата си и я доставил във Варна.

Митническият инспектор работел в мобилните групи и уведомил колегата си, че на 10 март около 9.00 часа е уговорил закупуването на наливен алкохол. Това означавало, че ще извършат проверка за нерегламентирана продажба. Уведомена била и ръководителката на мобилните групи в митницата.

На 10 март митничарят и колегата му отишли в магазина със служебен автомобил на митница Варна. Обявили, че идват да вземат ракията. Търговецът ги отвел до колата си, взел една от шестте туби с ракия, внесъл я в магазина и отсипал, за да опита кандидат-купувачът. Митническият инспектор оставил 20 лева за осъществяване на контролна покупка и едва тогава се представили с колегата му.

Казали на търговеца, че трябва да ги придружи до сградата на митница Варна. Междувременно колегата на митничаря получил тревожно обаждане и си тръгнал със служебната кола. След като останали насаме, подсъдимият казал на продавача, че трябва „да си приготви едни 300-400 лева“. С колата му двамата тръгнали към митницата. По пътя митничарят попитал какво му е приготвил търговеца, но след като намекът му не бил разбран от човека, служителят за убедителност извадил портфейла си и посочил вътрешността му.

Продавачът казал, че има само 160 лева, но инспекторът го накарал да спре и да изтегли още 240 лева от банкомат.

Обвинението, за което е изправен пред съда, е за получен подкуп чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, тъй като заявил, че ако не получи парите, ще състави акт за административно нарушение, в който ще констатира незаконно държане и предлагане на акцизна стока.

Предстои делото срещу митничаря да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
04 септември 2018 12:36
Гост

Кой знае дали това не е просто схема. Може митничарят да си е набелязвал и други жертви така.

Възмутен
Възмутен
04 септември 2018 11:53
Гост

Каква смешка! Митничар да търси наливен алкохол! Дали пък няма възможност да си купи марков?

Анонимен
Анонимен
04 септември 2018 11:44
Гост

Тия митничари не се наядоха. От всичко гледат да изкопчат далавера.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2018 12:38
Гост

Сега трябва да го осъдят за назидание. Пък дано колегите му се поспрат малко.