Експертът по търговско право професор Дейвид Колинс заяви, че някои привърженици на оставането на Великобритания в Европейския съюз правят подвеждащи твърдения, за да всяват страх от провала в постигането на споразумение с ЕС и да натрупат пари от паниката на пазара.

Колинс твърди, че предположенията, че стоките ще спрат на границата, ако няма споразумение, са грешни, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express. Великобритания просто ще приеме правилата за търговия на Световната търговска организация (СТО), успокоява професорът, цитиран от „Фокус“- Икономисти като професор Патрик Минфърд твърдят, че този сценарий ще повиши брутния вътрешен продукт на Великобритания с около 600 милиарда паунда, в същото време оставяйки ЕС с дупка от 500 милиарда паунда.

Пишейки за консултативната група „Адвокати за Великобритания“, професор Колинс от градския университет в Лондон, отхвърли твърденията, че стоките ще бъдат спрени на границата. Той заяви:

„Аргументът, който се прокарва, е че след „Брекзит“ ЕС ще има правото да третира стоките от Великобритания като такива от трета държава. Този подход погазва санитарните, фитосанитарните и технически бариери на търговските споразумения на СТО, защото е своеволие. Споразуменията показват, че безмитните бариери трябва да са базирани на нивото на научно определим риск в продукта, който няма да се промени след „Брекзит“. Нито пък регулациите, чрез които те се оценяват или дори идентичността на тези, които извършват оценките. Това беше една от целите на обединяването на регулациите на ЕС със законите на Великобритания след „Брекзит“ чрез Евросъюза (Законът за изтегляне) от 2018 година“.

Без да назовава имена, професор Колинс заяви, че малка група от привържениците на оставането „очакват да спечелят от неразборията, която ще настъпи на пазарите като последствие на надутата паника за апокалипсис при липсата на споразумение за излизане“.

„Тези, които ще се възползват от падането на паунда или сриването на стоковия пазар се виждат“, поясни той.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън отново отправи остри критики към плана на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит и заяви, че Брюксел ще излезе победител в преговорите с Лондон, предаде Франс прес.

„Страхувам се, че неизбежният резултат ще бъде победа за ЕС. Великобритания ще бъде просната на пода и 12-те звезди ще се завъртят символично около полузамаяната ни глава“, пише в статия „Телеграф“ бившият външен министър, цитиран от Франс прес.

„Може би има някои аспекти в предложенията от Чекърс (плана на Мей), които те (ЕС) твърдят, че не им харесват. Но в действителност в тези преговори ЕС досега спечели всички важни етапи“, продължава Джонсън, според когото Великобритания се е впуснала в битката, развявайки бяло знаме. Джонсън освен това обвинява правителството, че дори не се е опитало да намери решение на въпроса с ирландската граница.

Позицията му е сходна с тази на бившия министър за Брекзит Дейвид Дейвис, който заяви вчера, че „планът Чекърс“ е по-лош от оставане в Европейския съюз.
Тереза Мей обеща да отстоява своя план и твърди, че предпочита липса на споразумение пред отстъпки към Брюксел.
Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние прикани Лондон спешно да представи подробности по предложението за границата с Ирландия, напомня БТА.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar