Парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, ще имат окончателен данък, предвиждат промени в Закона за облагане на доходите.

Това означава, че 10% ще бъдат удържани в момента на изплащане на парите.

Сега такива приходи се обявяват при подаване на годишната данъчна декларация.

В мотивите за промяната е посочено, че тя намалява административната тежест за лицата, които няма да са задължени да декларират тези доходи в годишната си данъчна декларация, както и за предприятията, които плащат наградите, защото те няма да издават служебни бележки.

Новите текстове предвиждат и други облекчения за гражданите. Например отпада задължението за прилагане на служебна бележка от работодател към годишните данъчни декларации за физически лица от 1 януари 2020 г. Срокът за подаването им ще започва от 10 януари, вместо от Нова година и ще продължи да бъде до 30 април.

С друго предложение се удължава срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка при подаване на декларация онлайн. В момента той е 31 януари, а ще стане 31 март. Това също влиза в сила от 2020 г. Годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица за доходите от 2019 г. нататък е предвидено да се подава само по електронен път.

Ще има промени и при данъчните облекчения за деца и за такива с увреждания. С новите текстове се създава възможност за ползване на облекченията и от двамата родители, когато доходите им не позволяват те да се ползват само от единия. От финансовото министерство посочват, че това се среща най-вече при деца с увреждания. Целта е да се даде възможност и на семействата с по-ниски доходи да се възползват от пълния размер на облекчението.

При подаването на коригираща данъчна декларация се дава възможност пак да се ползват данъчни облекчения, тъй като няма да се счита, че лицето има задължения към хазната. Целта е да се уеднакви данъчното третиране и да се стимулира доброволното погасяване на задълженията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar