На 1000 лв. глоба е осъдена жена от Разград, пуснала във „Фейсбук“ обиден статус за мъжа, с когото е живяла. С.П. трябва да плати на бившата си половинка и 800 лв. обезщетение за стреса, както и 812 лв. за адвокатските му разноски, реши Районният съд в Разград.

С.П. е оправдана по обвинението за клевета. Тя е освободена от наказателна отговорност и санкционирана само административно, като 1000 лв. е минималната глоба. Присъдата не е окончателна и жената може да обжалва пред окръжния съд в града.

В мотивите на съдия Константин Косев се разказва как тъжителят и подсъдимата С.П. живели заедно, но през 2016 г. се разделили. И след раздялата той продължил да търси контакт с жената и това влошило отношенията им. Дори се стигнало дотам, че през септември 2017 г. по закона срещу домашното насилие съдът го задължил да не ходи в дома й, както и да не я доближава на по-малко от 100 метра, да не ходи на работното й място и там, където тя се среща с приятели.

Двамата през цялото време си разменяли и злобни телефонни съобщения. Докато през ноември 2017. С.П. не публикувала обръщение към бившия си партньор и неговите приятели. В него тя пише, че някогашният й любим няма чест, достойнство и морал, че е „мижитурка, която малцина знаят, че е на антидепресанти + алкохол“, и т.н.

Според съда това е обидно. За израза „антидепресанти + алкохол“ съдът пише: „Нито употребата на алкохол, нито използването на медикаменти само по себе си има обиден характер. В случая обаче се визира едновременна употреба, т.е. визира се злоупотреба с тези вещества и питиета“, затова и е обидно и злепоставящо.

Съдът приема, че и двете страни са се провокирали с непристойни обръщения, като видимо съществен дял за крайното влошаване на отношенията им има мъжът. Но и подсъдимата е отговорила по подобен начин.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar