Четири години затвор за бившия шеф на Бразилската футболна конфедерация Жозе Мария Марин. Бразилецът беше осъден заради обвинения в корупция от Федералния съд на САЩ. Той е един от седемте високопоставени чиновници на ФИФА, арестувани през май 2015 г. в Цюрих.

Освен четири години лишаване от свобода Федералният съд в Бруклин наложи на Жозе Мария Марин глоба в размер на 1.2 милиона долара, като 86-годишният бразилец трябва да възстанови и сумата от 3.3 млн. долара, които е взел неправомерно.

През декември 2017-а бившият шеф на Бразилската футболна конфедерация беше признат за виновен по шест от седемте дела срещу него, свързани с приемане на подкупи от спортни маркетингови компании в замяна на права за излъчване на турнири като Копа Америка и Копа Либертадорес, а също и пране на пари и други финансови измами.

„Очевидно ние уважаваме присъдата, но това не означава, че сме съгласни с обвиненията. Имаме правото да обжалваме и ще го направим“, заяви Хулио Барбоса, адвокат на Жозе Мария Марин.

Марин е първият с присъда след скандалните арести на високопоставени чиновници на ФИФА през 2015 година. Общо 42-ма служители на футболната централа бяха обвинени в корупционни престъпления на обща стойност 200 милиона долара, следствие на мащабното разследване на ФБР. 22-ма от тях се признаха за виновни, а други 14 бяха съдени в собствените им страни и се опитват да избегнат екстрадация в САЩ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar