До края на седмицата Търговският регистър да заработи в цялост. Това уверение дали на премиера Бойко Борисов от Държавната агенция „Електронно управление“. Той го обяви по време на изслушването му на извънредното заседание на парламента във вторник, свикано заради фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, което имаше клон и в България, и срива на Търговския регистър, който не работи пълноценно повече от 10 дни.

Премиерът не уточни дали става дума за края на работната седмица или до неделя.

Първоначално той обясни, че към 15 ч. във вторник са възстановени данните от регистъра до 17 юли 2018 г. Като в денонощната работа по справяне с проблема се е включил дори ИТ специалист от Япония, на което наблегна министър-председателят.

При последващо изказване Борисов повтори надеждата за заработването на регистъра, но по-уклончиво: „Ако имаме късмет, до края на седмицата ще имаме регистър.“ Какво още се случи на заседанието на парламента четете тук.

На 10 август беше обявено, че регистърът е претърпял срив по технически причини и ще заработи отново след три дни. Системата обаче не успя да се върне в строя, а проблемът доведе до оставката на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова – институцията, отговорна за регистъра. В продължение на няколко дни държавните институции не обясниха каква е причината. Изтече единствено съобщение, че са сезирани МВР, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и прокуратурата – институции, които обикновено се търсят при съмнение за престъпления. След това се разбра, че става дума за 25 терабайта информация, по чието възстановяване се работи.

В първата си публична поява след случилото се Даскалова лаконично обобщи ситуацията с репликата, че такива неща се случват. Повече за срива четете тук. На нейно място скоростно бе избрана Габриела Козарева. Даскалова бе предложение от „Атака“, но като член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при нея попаднаха доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня „Капитал“. Същата политическа връзка може да се направи и за Козарева. Повече за нея вижте тук.

Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец – едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.

Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е „Лирекс БГ“ ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar