„Опасен прецедент е държавата да помага за всичко. Държавата е на данъкоплатците. Ако кажем тя да помогне, това означава, че от всеки, платил данък, отделяме пари за тези неща. Това означава всеки да плати на тези, които са купували с 20-30 лв. по-евтини застраховки. Би трябвало да се замислиш, когато плащаш по-евтино, че вероятно има някакъв проблем. На битпазар трябва да си носиш риска за стоката, която купуваш.“

Така премиерът Бойко Борисов коментира в неделя възможността да се помогне с пари от гаранционния застрахователен фонд на останалите без застраховки на колите си над 200 хил. българи след фалита на „Олимпик“.

„Популизмът е завладял всички партии. Не трябва да се поддаваме, защото ще счупим държавата“, допълни той.

В понеделник сутринта Борисов извикал на съвещание финансовия министър Владислав Горанов и председателката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, съобщи премиерът.

България ще поиска промяна в европейското законодателство, за да има по-добър контрол при работата на компании от една държава в ЕС на територията на друга, какъвто е случаят с кипърската фирма „Олимпик“, обясни Борисов. Помощта за българските клиенти на компанията ще е с юристи и каквото позволява законът, допълни той. Така хората можели да си търсят вече парите от кипърския гаранционен застрахователен фонд. Точно каква ще е държавната помощ, в понеделник ще обяснят финансовият министър Горанов и шефката на КФН.

Изявлението на Борисов предизвика коментар от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Г-н премиер, не лъжете българските данъкоплатци“, призова тя от фейсбук и обори твърдението му, че ако държавата плати на пострадалите от „Олимпик“, това ще бъде от парите на всеки данъкоплатец.

„Средствата в гаранционния фонд не се събират от нашите данъци. Те са вноски от самите застрахователни дружества (включително „Олимпик“) именно като гаранция за такива случаи“, написа Нинова. И обяви, че Борисов „или не познава материята, или се опитва да настройва едни българи срещу други“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar