Държавен образователен стандарт за професията на съдебния служител огласиха днес от Министерството на образованието и науката. Засега той е само проект и започва общественото му обсъждане, което е предвидено да продължи до 12 септември.

Проектът на Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Съдебен служител“

Стандартът е стъпка към възможността в гимназиите да се придобива квалификация за съдебен служител. Като тук професията е разбирана в по-широк смисъл като администрация не само в съда, прокуратурата и следствието, а и в канторите на адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители.

Идеята в средното образование да се обучават съдебни служители преди време огласи директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева. Тя предложи те да се обучават не само в университетите, като колежна специалност, а и в специални програми в гимназии или в средното професионално образование.

На 14 декември 2017 г. министърът на образованието Красимир Вълчев издаде заповед, с която добави „съдебен служител“ в списъка на професиите за професионално образование и обучение. Тя е част от професионалното направление „Секретарки и административни и офис дейности“.

Сега с проекта за образователен стандарт се регламентира какви ще са професионалните компетенции, необходими за упражняване на професията. Те ще са задължителни за всички училища, които имат право да организират обучение за съдебни служители. То ще завършва с издаване на Свидетелство за професионална квалификация или Удостоверение за професионално обучение.

В образователния стандарт са описани какви трябва да са резултатите след приключване на обучението, какви умения трябва да е придобил ученикът. Предвидено е, че придобилите професионална квалификация за „съдебен служител“ могат да продължат обучението си по друга професия от професионалното направление „Секретарски и административни офис дейности“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гост
Гост
09 февруари 2019 12:40
Гост

Такава професия не може да съществува, това е връх на некомпетентност и липса на здрав разум.

http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3886

Петя
Петя
13 август 2018 16:21
Гост

Това е примамлива професия. Мисля, че много осмокласници ще се насочат към нея. Освен това така ще намалеят общообразователните паралелки, което е много добре за бъдещето на среднокурсниците.

Гражданин
Гражданин
13 август 2018 16:21
Гост

Браво! Една наистина смислена инициатива. Проблемът е обаче кой ще контролира качеството на преподаването. Образователното министерство не е компетентно, с това трябва да се заемат юристи.

Минувач
Минувач
13 август 2018 16:29
Гост

Може да се включат стажанти от ВУЗ-овете. Така правят в много профилирани паралелки.

Даскал
Даскал
13 август 2018 16:12
Гост

Като по чудо МОН да направят нещо полезно за учениците. Иначе в последно време извират от глупости. Тази година пак ще сменят учебниците за 9 клас.

Анонимен
Анонимен
13 август 2018 15:53
Гост

Прекрасна инициатива. Така младите хора ще имат възможност от по-рано да навлязат в професията.

Анонимен
Анонимен
13 август 2018 16:17
Гост

Така е. Гимназиите имат нужния потенциал за професионално обучение. Остава учащите се да откликнат на желанието на преподавателите да ги обучават.