Дирекция „Национален парк Рила“ започва процедура за налагане на административни наказания и санкции за неспазване на режимите в защитената територия. Решението е във връзка с проведеното т.нар. „планинско хоро“ в събота в района на Седемте Рилски езера. Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта не е била спазена, като са извършени нарушения на Закона за защитените територии, обявиха експерти.

Отделно от това на организаторите на събитието Фондация „Нашият дом е България“ ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност, както и на мъжете в народни носии, които нерегламентирано са навлезли в езеро „Близнака“.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

Разпространените снимки от събитието на Седемте рилски езера предизвикаха масово недоволство сред хората и в социалните мрежи. Една от фотографиите е дело на Асен Великов, като само за няколко часа тя беше споделена десетки път. „Няма лошо опитаха се да направят нещо. Но не по този начин. Не са ли запознати с наредбите, как може подобно нещо“, гневяха се дупничани.

„Това е беззаконие и пълна безпардонност. Национален парк, превърнат в атракцион, е подложен на унищожение… с чия благословия? Скрити зад патриотични деяния, печелят, унищожавайки природата на Рила“, обяви и Станислав Танев, който публикува снимки на джипове в непосредствена близост до лифта в Рила.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar