Юристи от Движение „Да, България“ внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу наредбата, определяща мерките за сигурност при конвоирането на арестанти до външни обекти. Вносители на жалбата са адвокатите Атанас Славов, Калоян Янков и Надежда Йорданова.

Въпреки че не посочват причината за действията си, от партията, чийто ръководител е бившият правосъден министър Христо Иванов, най-вероятно визират начина, по който обвинената за корупция и временно отстранена от длъжността кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева бе приета в болница миналата седмица. Тя беше откарана до болничното заведение с белезници на ръцете и краката.

„Да, България“ припомня, че Европейският съд за правата на човека редовно посочва системни нарушения от българските власти на правата на обвиняемите, подсъдимите и осъдените лица. Днес например се разбра, че четирима убийци са осъдили България заради лоши условия в затвора.

Юристите на партията посочват в жалбата си, че все още в българското законодателство се съдържат текстове, които не съответстват на международните стандарти за защита правата на човека.

„Въз основа на направените изводи молим да отмените правилата за условията и реда на осъществяване на конвойната дейност, утвърдени със заповед от 15.11.2012 г. на министъра на правосъдието“, пишат до ВАС от „Да, България“, като определят правилата като незаконосъобразни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar