САЩ подготвят списък, включващ турски юридически и физически лица, спрямо които може да бъдат въведени санкции заради задържаните в Турция американски граждани. Това съобщи агенция Блумбърг, като се позовава на източници, предаде ТАСС.

Възможните санкции срещу Турция се подготвят по образец на ограничителните мерки, които бяха въведени срещу руски организации, компании и бизнесмени, посочиха източниците.

Според тяхната информация, ако администрацията на президента Доналд Тръмп вземе решение за санкции против Турция, те ще бъдат въведени в рамките на приетия в САЩ преди няколко години т.нар. „закон Магнитски“, насочен срещу лица, които според Вашингтон са замесени в корупция и нарушение на правата на човека, предава БТА.

Санкциите, предвиждани от този закон, включват замразяване на активи, забраняване на американци да осъществяват каквито и да било операции с компаниите, попаднали под ограничителните мерки, както и забрана за влизане в САЩ за лица, включени в списъка.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица заяви, че Вашингтон ще наложи санкции на Анкара, ако не бъде освободен американският пастор Андрю Брънсън, който е обвинен във връзки с терористични организации.

В Турция са задържани и служители в американските дипломатически мисии в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar