След като парламентът прие на второ четене Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, който предвижда доста сериозни санкции срещу футболните хулигани (глоби, безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа, забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 3 до 5 години), всички си отдъхнахме и си казахме – е, крайно време беше. Естествено, веднага след това седнахме и се замислихме колко хубаво би било заедно с този закон срещу футболното хулиганство да се приеме и закон срещу политическото такова. В крайна сметка защо за футболните хулигани да има секира, а за политическите хулигани да няма нищо? Един вид, кучета и котки може, а прасета не може!

И тъй като в момента народните ни представители пекат кълки по плажовете в страната и извън нея, а ние не, решихме най-благородно да им помогнем с шепа идеи, които те да приемат наесен, когато задружно се върнат в Народното събрание отпочинали и готови за работа в името на народа.

А ето и някои от предложенията, които да са в основата на новия закон срещу политическото хулиганство.

Ако даден народен представител често злоупотребява с използването на служебния си автомобил, то след няколко системни нарушения автомобилът да бъде заменян с велосипед. За народните представители, които не умеят да карат колело, с държавни пари ще бъдат провеждани кратки курсове по равновесие, като за най-некадърните ще бъдат предвидени и безплатни помощни колелца, съответно – леви и десни, но само по един брой, в зависимост от политическите възгледи на дадения народен представител, тъй като бюджетът толкова позволява.

Ако между дадени народни представители избухне скандал, да бъде изрично забранено на Бойко Борисов да ги привиква и да ги помирява, а напротив – премиерът да бъде задължен да насрочи дата и час за публична юмручна саморазправа между двамата. Това е единственият начин избирателите да повярват, че дадените народни представители не играят театър, а наистина и искрено отстояват политическите си позиции – като си набият по един истински шамар и се хванат за гушите. Публичните побои няма да са безплатни, защото в крайна сметка това не ни е бащиния – от гражданите, желаещи да присъстват, ще се събира такса вход, която ще се влива директно в републиканския бюджет. Също така ще има и гласуване със SMS на кратък номер с предположение кой кого ще набие. А Националната лотария може да пусне и ексклузивни билети за търкане по случая – „Тото шамари за балъци“ с награди до сто хиляди лева наужким.

Ако даден народен представител системно не ходи на работа, мястото му в Народното събрание да бъде временно отдавано под аренда на случайни граждани за символични суми. По този начин и ние, обикновените хора, най-накрая ще можем да видим какво е усещането по цял ден да вършиш глупости и да получаваш заплата за това. А пък средствата, събрани от тези акции, ще бъдат използвани за закупуването на допълнителни леви и десни помощни колеца за велосипеди, за да не се въртят политиците ни постоянно в кръг, че за съжаление и нас ни влачат след себе си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar