Международният остатъчен механизъм, създаден да довърши делата на Международния трибунал за военни престъпления, е отхвърлил иск на бившия военен командир на босненските сърби генерал Ратко Младич срещу лекарите, които са го лекували в затвора, съобщи за ТАСС синът на генерала Ратко Младич, предаде БТА.

Съдът не е открил никакви нарушения от страна на лекарите.

„За тях всичко се смята за нормално. Миналата година кръвното му налягане беше 200 – според тях нормално при неговото здравословно състояние. Сега кръвното му е 150 – според тях също нормално“, твърди синът на Младич.

Искът срещу „официални лица от ООН и медицинския персонал, създаващ пречки за работата на защитата, включително за посещения на лекари при Младич“ бе внесен през февруари тази година. В него адвокатите на генерала твърдят, че лекарите на Международния трибунал са правели всичко възможно той да умре, преди процесът срещу него да приключи.

Бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на 22 ноември 2017 г. на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушение на обичаите и законите за водене на война. Разглеждането на делото му продължи 530 дни, през които бяха изслушани 377 свидетели и представени близо 10 хиляди веществени доказателства.

Генералът се укриваше от правосъдието близо 16 години, преди да бъде арестуван в Сърбия през май 2011 г. и екстрадиран в Хага. По време на престоя му в Хага здравословното състояние на Младич се влоши сериозно, но трибуналът отхвърли предложенията за лечението му в Русия или в Сърбия. В затвора Младич преживя два инсулта и един инфаркт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar