Солунски съд днес удовлетвори второ искане на Генералната прокуратура на Русия за екстрадиция на руския гражданин Александър Виник. Това съобщи гръцкият адвокат на Виник Илиас Спирлиадис, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Съдът взе решение за предаване на Виник на Русия. Внесли бяхме искане Виник да бъде поставен под домашен арест, но искането ни бе отхвърлено. Възнамеряваме да обжалваме това решение, посочи пред ТАСС Спирлиадис.

Що се отнася до решението на съда за екстрадиция на обвиняемия в Русия адвокатът поясни, че то удовлетворява защитата и самия Виник.

Александър е съгласен, той винаги е искал да бъде екстрадиран в Русия, подчерта Спирлиадис.

Междувременно руският адвокат на Виник Тимофей Мусатов заяви днес, че окончателното решение за предаването на руснака Александър Виник в Русия, САЩ или във Франция ще бъде взето от министъра на правосъдието на Гърция.

Решението за предаването на Виник при всички случаи ще бъде взето от министъра на правосъдието на Гърция, той ще подписва документи за екстрадицията на руснака, подчерта Мусатов.

Също така въпросът за това как ще бъде определен изборът на министъра до голяма степен е политически, а не съдебен. Именно затова сега като се има предвид, че отношенията между Гърция и Русия рязко се влошиха (с изгонването на двама руски дипломати), има взаимни обвинения, а решението явно ще бъде взето в политически контекст, бихме искали въпросното решение да се взима на фона на добросъседските отношения между Русия и Гърция, а не като се гледа на сегашните отношения, посочи Мусатов.

Александър Виник бе арестуван по искане на САЩ през юли м. г., докато бе на почивка със семейството си в Северна Гърция. Виник е заподозрян в пране на милиарди долари чрез виртуална валута. По-рано този месец съд в Гърция реши да го екстрадира във Франция. Адвокатите на Виник обявиха тогава, че ще обжалват решението пред Върховния съд на Гърция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar