Корнелия Нинова обяви, че БСП е внесла сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради извършени престъпления и закононарушения в Шарково. „Продължаваме да твърдим, че при кризата с животновъдите в Ямболско действията на управляващите, поне в началото, бяха незаконни. За разлика от властимащите, ние не хвърляме димки за конспирации и всякакви други измислени пълзящи преврати, а действаме“, подчерта лидерът на БСП.
Престъпленията и закононарушенията са описани подробно на 11 страници, придружени с документи и доказателства. „Действията на властите са базирани на нищожни заповеди. Те са подписани от зам.-директор на агенция, а не от министъра на земеделието, съгласувано с вътрешния министър, както го изисква законът“, обясни Нинова. Главният прокурор е сезиран за унищожаване на частна собственост без документ, както и за нахлуване в частна собственост без предоставяне на заповед. Незаконно беше ограничен достъпът на хората до личната им собственост без документ, смятат от БСП. Нинова предупреди, че заравянето на убитите животни и липсата на обеззаразяване създават опасност от епидемии и зарази.
БСП обсъжда с международни експерти могат ли хората от Ямболско да си потърсят правата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург по Европейската конвенция по правата на човека и основните свободи.
Лидерът на БСП коментира клипа, с който ГЕРБ я обвиниха, че е подстрекавала протестите в Шарково. „Няма нищо по-нормално от следното изречение в него: „Уважаеми българи, накъдето и да пътувате, на море, на работа, да подкрепяте протести, ако полицията ви спре, спирайте“. На това някои болни фантазии се развихриха, че било държавен преврат. Това е съдържанието на клипа и аз го повтарям на живо“, обясни Нинова. Тя припомни, че в понеделник хора от Шарково опровергаха твърденията на ГЕРБ, че някой ги подстрекава за протестите. „Когато твърдиш, че президентът и БСП организират пълзящ преврат, трябва да намериш смелост, да сезираш прокуратурата и ДАНС и после да си понесеш отговорността. Така се случва в правовата държава“, настоя лидерът на БСП.
„Ако управляващите си мислят, че всеки ден ще си измислят всякакви фантазии и ние ще излизаме да ги опровергаваме, няма да стане. В събота БСП приключи с това равнище на политиката. Оттук нататък по проблемите на Странджа ще разговаряме за програмата „Странджа-Сакар“, която предлагаме във „Визия за България“ като политики и за живота на тези хора. Ще разговаряме за престъпления, извършени от представители на държавата. Ще търсим по всякакъв начин да защитаваме хората. Няма нищо по-естествено от това лидер на опозицията да стои до народа си“, увери Нинова.

Няма нищо по-естествено от това един лидер на опозицията да стои до народа си, заяви Корнелия Нинова

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar