Румънското министерство на правосъдието публикува в сайта си списък на четиримата прокурори, които са внесли кандидатурите си за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), съобщи Аджерпрес.

Това са Флорентина Мирика – главен прокурор на секцията за борба с корупцията в рамките на НДБК, Кристиан Лазар – заместник-главен прокурор на секцията за наказателно преследване в рамките на Главната прокуратура, Мариус Якоб – заместник-главен прокурор на НДБК и Елена Греку – главен прокурор на юридическата служба в рамките на централната структура на НДБК, предава БТА.

Конкурсът за главен прокурор на антикорупционната агенция бе организиран, след като президентът Клаус Йоханис подписа указ за освобождаване от длъжност на бившата шефка на агенцията Лаура Кодруца Кьовеши съгласно решение на Конституционния съд. За освобождаването й от поста настоя министърът на правосъдието Тудорел Тоадер.

Днес бе последният ден за записване за участие в конкурса за главен прокурор на НДБК, след като тази длъжност бе освободена от Кьовеши на 9 юли. Тази сутрин все още не се бе появил нито един кандидат и правосъдният министър Тудорел Тоадер отправи призив за участие в конкурса.

В периода 25-27 юли ще се състоят интервюта на кандидатите с министъра на правосъдието, а резултатите от селекцията ще бъдат обявени на 30 юли.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar