Делата на частните и държавните съдебни изпълнители ще се следят чрез електронна система, става ясно от обществена поръчка, обявена от правосъдното министерство. С този търг ведомството си търси изпълнител, който да изработи само методика за контрол. По него ще се платят над 57 хил. лв., като в предмета са включени анализ на сегашния контрол, методиката и обучение за работата с нея.

В момента дейността на частните изпълнители (ЧСИ) се контролира от инспектората на правосъдното министерство. Проверките обаче са на място и отнемат време.

„Ограничената възможност за извършване на периодични проверки на всички държавни и частни съдебни изпълнители и фактическата невъзможност да се анализира даден проблем или тенденция чрез представителна извадка от съдебни изпълнители може да доведат до обобщения, които не са общовалидни за всички съдебни изпълнители“, пише в документацията към поръчката.

Въпреки че сегашните проверки не са всеобхватни, те установяват дефекти в работата на съдебните изпълнители. „При проверките се установяват пропуски и неправилно прилагане на законите, което може да се дължи на поведението на изпълнителите или на неясноти в самите правни норми“, пише в поръчката.

Не е ясно дали след края на проверката ще се направят предложения за законови промени. В документацията обаче се намеква, че има проблеми с разпоредбите, по които работят съдебните изпълнители. Записано е, че ще се търсят „проблемни места в изпълнителния процес по ГПК и другите свързани със съдебното изпълнение закони и на начините на прилагането им“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar