Името на френския президент Еманюел Макрон беше забъркано в скандал, след като в. „Монд“ разпозна служител на президентската охрана да бие протестиращ на първомайската манифестация в Париж. Александър Бенала, който никога не е работил като полицай, е бил незаконно с полицейски атрибути – шлем на частите на борба с безредиците и полицейска значка, предава „Гардиън“. Бенала е служител на охраната на Макрон и го пази още от президентската кампания. Във въпросния ден той е поискал отпуск, за да „наблюдава полицейски операции по време на първомайските шествия“.

На видеото, заснето от любител, се вижда как Бенала първо влачи жена, след което се връща и удря протестиращ, като го поваля на земята и го стъпква с крак. Очевидци казват, че Бенала е използвал похвати, които не са типични за полицията в такива ситуации.

От Елисейския дворец обясниха, че Бенала е бил отстранен временно от работа за две седмици, след което е преместен на по-административни функции. Скандалът обаче се задълбочи, след като медиите разпознаха охранителя на ключови събития с участието на Макрон впоследствие – например при посрещането на френския отбор след Световното и пр.

Сега прокуратурата започва проверка за насилие, извършено от държавен служител и незаконно използване на полицейски атрибути.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar