Трима студенти от Близкоизточния технически университет в Анкара са били задържани заради носене на плакати, обиждащи президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде в.“Хюриет дейли нюз“, като се позовава на съобщение на прокуратурата.

По случая е предприето разследване и трима души са задържани, се казва в съобщението на прокуратурата, публикувано вчера, предава БТА.

В него се уточнява, че плакатите са били носени по време на церемония по случай дипломиране на студенти в университета.

Ние сме огорчени от неприятните инциденти /по време на церемонията за дипломиране/ и не ги одобряваме, посочи в съобщение вчера ректоратът на университета.

Студенти са носели плакати с политически послания по време на церемония по случай дипломиране на 6 юли в рамките на 62-годишна университетска традиция, посочва вестникът.

Много от плакатите са били свързани с изборите на 24 юни, на които Ердоган бе преизбран за президент, като са съдържали критика към правителството и са изразявали подкрепа за кандидата за президент на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Мухаррем Индже.

Само един плакат, разпространен в социална медия, се е отнасял директно за Ердоган. Става дума за карикатура с осем различни животни, включително крава, змия и маймуна, и надпис над нея „Светът на Тайиповците“.

Карикатурата първоначално бе публикувана в популярното сатирично списание „Пенгуен“. Ердоган подаде жалба във връзка с карикатурата преди 12 години, когато бе премиер, припомня вестникът.

Съд в Анкара отхвърли жалбата през 2006 г. с аргумента, че карикатурата не би могла да се смята за „обиждаща“ и трябва да се разглежда в рамките на свободата на изразяване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar