Заповедите на административните ръководители, с които се обръща внимание на съдиите, вече ще се прилагат към кадровите досиета на магистратите, след като минат през съдебен контрол, ако има такъв, а не предварително. Това решение взе днес единодушно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Председателят на дисциплинарната комисия на съвета Атанаска Дишева обясни, че през 2014 г. ВСС е издал указания до административните ръководители, според които те трябва да изпращат заповедите по чл. 327 от ЗСВ и цялата преписка, за да бъдат приложени към кадровото досие на магистрата. А едва на по-късен етап към досието на съдията се прилага и препис от съдебното решение, с което заповедта е отменена или потвърдена.

Когато обсъждахме подобна заповед в дисциплинарната комисия, мнозинството реши, че е по целесъобразно заповедите да се прилагат към кадровото досие, когато влязат в сила. Досега се правеше в момента на издаване, а ако бъдат отменени, административният ръководител има задължението да изпрати на ВСС копие от съдебните решения, които да бъдат впоследствие приложени към досието. Това не е целесъобразно, защото една такава заповед може да бъде взета предвид при атестиране и други въпроси, които възникват във връзка с кариерното развитие на съдията“, посочи Дишева. Тя обясни, че заповедите по чл. 327 от ЗСВ се обжалват по реда на АПК и има установена съдебна практика, че те представляват индивидуален административен акт.

Атанаска Дишева каза още, че при евентуално обжалване Съдийската колегия не е страна в съдебното производство, такива са съответният административен ръководител и магистратът. Така СК на ВСС няма как да знае за висящото производство на собствено основание. Затова комисията предлага и промяна в досегашната практика като укаже на председателите на съдилищата да изпращат заповедта заедно с копие от съдебното решение, с което тя е потвърдена или отменена. Освен това комисията предложи още в самите заповеди ръководителите да посочват, че съдиите може да ги обжалват по реда на АПК, срока за това и органа, пред който да го сторят.

Председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, както и представляващият ВСС Боян Магдалинчев заявиха, че ще подкрепят предложението.

Решението бе взето единодушно с 10 гласа „за“.

На днешното заседание Съдийската колегия отхвърли предложение на дисциплинарен състав да не бъде наказвана Даниела Тошева от Софийския районен съд.

През лятото на миналата година тогавашният и.ф. шеф на съда Стефан Милев поиска нейното уволнение заради забавени 249 дела.

Днес колегията прекрати една част от производството, отнасяща се до забавяния в периода от 2015 г. до 30 септември 2016 г., защото е изтекла давността за налагане на дисциплинарно наказание.

Що се отнася до друга част – за периода от 30 септември 2016 г. до 25 юли 2017 г., то СК на ВСС реши да покани Тошева на заседанието си на 17 юли, на което тя да бъде изслушана. Ако иска, съдийката може да изпрати и писмени обяснения. Стана ясно, че са били наравени две предложения за наказания – едното е за забележка, а другото за намаляване на заплатата. Но до гласуване не се стигна, тъй като най-напред Даниела Тошева трябва да бъде изслушана.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
03 юли 2018 11:31
Гост

Каква забележка за толкова много забавени дела? Така е. Докато ги галят с перо, още ще бавят дела, а ние ще чакаме за бързо и ефективно правосъдие.

Потърпевш
Потърпевш
03 юли 2018 11:37
Гост

Каквато държавата, такова и правосъдието. Само можем да се молим Даниела Тошева да не е докладчик по дело, за което чакам решение.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2018 11:26
Гост

Указанията на ВСС от 2014 г. до административните ръководители не са целесъобразни относно практиката в съдилищата към днешна дата.

Петрова
Петрова
03 юли 2018 11:23
Гост

Тази практика отдавна трябваше да се промени. По- разумно е заповедите да се прилагат към кадровото досие, когато влязат в сила.