Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова заради решението на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) за повишаване цените на парното и тока. Новите цени са в сила от 1 юли, като средното покачване на цената на електрическата енергия е с 2.03%, а на топлинната енергия – със 7.33%.

„КЕВР продължава своята любима практика да коригира цените на парното и тока, само когато посоката е увеличение, но когато цената на природния газ се намалява, няма съответно намаляване на цените на тези услуги от първа необходимост от българските граждани“, посочи Манолова в съобщение до медиите, като припомни, че намалението на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. от 7.29% не е било отразено в цените на парното и тока.

Омбудсманът подчертава, че е сезирала Конституционния съд, атакувайки текста, който не дава право на гражданите да обжалват подобни решения, които касаят бюджета на техните домакинства.

От БСП също се обявиха срещу поскъпването на газа, парното и тока. В неделя при финалното обявяване на цените левицата организира протест пред сградата на регулатора.

В четвъртък пък лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че внася в парламента искане за отстраняване на председателя на КЕВР Иван Иванов и го дава на прокурор заради това, че комисията не е разгледала внесена подписка от левицата за спиране на сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar