Интелигентен самотник е убиецът, който разстреля 5-има журналисти в редакцията на американския вестник „Капитал газет“ в град Анаполис, щата Мериленд, миналия четвъртък, съобщи сп. „Тайм“.

Джарод Рамос таял дълги години огромна злоба срещу изданието, което разкрило, че е тормозил своя бивша съученичка с имейли и във фейсбук.

„Той е много интелигентен човек, който би контактувал с други хора, но беше много самотен“, разказва лелята на убиеца Виелка Рамос. 59-годишната жена допълва, че племенникът ѝ

не е бил близък

с никого когато

и да било

Рамос спрял да посещава и семейните събирания, след като баба му починала преди няколко години.

38-годишният мъж живеел в град Лорел в щата Мериленд, на 40 км от редакцията на „Капитал газет“. Той работил 6 години в статистическата служба на САЩ, отговаряща за данни за трудовата статистика. Убиецът има диплома по компютърно инженерство и няма криминално досие. Не е бил женен и няма деца.

Рамос съдил през 2012 г. вестник „Капитал газет“ и негов журналист за клевета. До съдебния спор се стигнало след публикацията „Джарод иска да ти е приятел“ през 2011 г. на Томас Хартли. Журналистът разказал в статията подробно за отношенията на Рамос с неговата бивша съученичка.

Той се сприятелил с нея във фейсбук и първоначално се държал добре. Твърдял, че има проблеми и нужда от помощ. Жената му препоръчала да посети психолог, но компютърният спец започнал да я засипва с имейли, в които я наричал с вулгарни думи и я призовавал да се самоубие. Не спрял дотам и започнал да пише на работодателя на жертвата си, за да го накара да я уволни.

Заради този тормоз Рамос бил даден на съд. Той признал вината си пет дни преди журналистът Хартли да публикува статията, посветена на случая. Тогава Рамос завел дело срещу изданието и журналиста с аргумента, че статията не го представя справедливо, тъй като той вече бил признал за грешните си действия.

„Този мъж ще бъде следващият масов убиец“, пък заявила на полицията атакуваната съученичка, след като приключило делото ѝ срещу него.

Според нея

Джарод

е побъркан

Въпреки че спечелила в съда, била принудена да се мести в ново жилище три пъти и да смени името си. Джарод бил осъден на 18 месеца пробация и терапия с психолог. Било му забранено да се доближава до жертвата си или да комуникира с нея.

Съдебният спор на Рамос срещу вестника завършил през 2015 г., преминавайки през апелативна инстанция, която постановила прекратяване на случая в полза на изданието. Докато делото се гледало в различни съдебни инстанции, Рамос обиждал в многобройни туитове журналистите, които опитал да съди, и

предупреждавал,

че ги очаква

„журналистически

ад“

Сагата приключи миналия четвъртък, когато Джарод влезе и разстреля 5-има журналисти в редакцията на изданието с пушка помпа. Той първо стрелял през прозорците, а после нахълтал в нюзрума при уплашените журналисти, като започнал да хвърля димни гранати, за да ги обърка.

Разстреляните в атаката са заместник главният редактор Роб Хиасън (59 г.), двама редактори – Джералд Фишман (61 г.) и 65-годишната Уенди Уинтърс, репортерът Джон Макнамара (56 г.) и сътрудничката по продажбите Ребека Смит (34 г.).

Малко след атаката убиецът бе задържан от властите. В опит да затрудни полицията да го разпознае Джарод предварително наранил кожата на ръцете си, за да не може да му бъдат взети отпечатъци.

Срещу Рамос са повдигнати пет обвинения в убийство първа степен. Съдът реши да го остави в ареста без право на гаранция.

„Още когато заведе делото срещу нас, знаех, че

този човек е

достатъчно луд,

за да дойде и да

ни убие“,

раказва бившият журналист на „Капитал газет“ Том Маркуад. Когато чул за стрелбата срещу вестника, се молел убиецът да не е Рамос.

В туитър инженерът написал, че се регистрира в социалната мрежа, за да защити репутацията си. Той твърди, че ще съди хора, за да „направи корумпираните кариеристи и корпоративните институции на трупове“.

Престъпникът туитвал няколко пъти новината за терористичната атака срещу френското списание „Шарли ебдо“, при която бяха избити 12 журналисти през 2015 г. Рамос често тормозел и журналиста Джон Френяй, който ръководел местен новинарски сайт. Килърът редовно му пишел съобщения за борбата си срещу „Капитал газет“. Френяй обаче спрял да му обръща внимание, след като го сметнал за смахнат.

Джаред се смята за поддръжник на президента на САЩ Доналд Тръмп. През септември 2015 г. той критикувал репортер на омразния си вестник, според когото Тръмп бил неквалифициран кандидат за държавен глава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar