Плановете на австрийското правителство да увеличи максимално разрешеното работно време до 12 часа на ден и до 60 часа на седмица изкараха на протест в столицата Виена хиляди граждани на страната, предадоха агенциите. Между 80 000 и 100 000 души участваха в демонстрацията, организирана от влиятелната Федерация на австрийските профсъюзи. Те настояват предложението за повишаване на работните часове да бъде гласувано на референдум, но засега властта няма намерение да организира обществено допитване и се готви да внесе законопроекта за одобрение в парламента. Той вероятно ще бъде гласуван в края на тази седмица, независимо от острите критики, отправени от синдикатите. Те получиха подкрепата дори на Католическата църква.

В момента работното време в Австрия е 8 часа на ден и 40 часа на седмица. Максимално разрешената продължителност на работното време е 10 часа на ден и 50 часа седмично. Правителството обаче планира да увеличи с 2 часа максимално разрешената продължителност на трудовия ден и с 10 часа – на работната седмица. Премиерът Себастиан Курц и кабинетът му твърдят, че подобна мярка ще направи компаниите по-конкурентноспособни. Под натиск на опозицията кабинетът внесе някои промени в първоначалния си проектозакон и увери, че максималната продължителност на работния ден може да се прилага само на доброволна основа. Това обаче не успокои синдикатите. „Ще се съпротивляваме с всички средства, с които разполагаме“, каза по време на демонстрацията Волфганг Кациан, който е председател на Федерацията на австрийските профсъюзи. И повтори, че правителственото предложение за увеличаване на работната седмица трябва да бъде подложено на референдум.

Обикновено сериозни промени в социалното законодателство в Австрия се правят след преговори между правителството и социалните партньори. Това е и причината профсъюзите остро да реагират на намеренията на кабинета на Курц, който не се е допитал до тях.

НАТИСК

Tова е първият толкова голям протест в Австрия, след като в края на миналата година министър-председател стана младият консерватор Себастиан Курц, съобщават местните медии. Неговата дясна Австрийска народна партия управлява в коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar