Дело за причинени средни и леки телесни повреди на трима души и противозаконно повреждане на автомобил, продължило над 15 години, е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност. Това съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет като забавянето е било констатирано при проверката на 128 заявления от граждани за нарушено право на разглеждане на делата в разумен срок за първите три месеца на годината. От тях ИВСС приема за основателни 38 заявления.

През юни 2002 г. в оряховско село се стига до сблъсъци, като пострадалите са трима души. Те са били пребити с ритници и удари с ръце от двама известни и други неизвестни извършители. Колата на единия от пострадалите е била противозаконно повредена – с удари с дървена бухалка и метални пръти са били счупени всички стъкла и фарове, а купето било нагънато. Щетите, причинени от ударите по колата, са оценени на 3904 лева.

Досъдебното производство е продължило 12 години и 7 месеца. Констатирани са редица пропуски, допуснати от прокурори и разследващите органи, които съществено са повлияли върху цялостната продължителност на делото“, изтъкват от ИВСС.

За първи път делото е внесено в съда през юни 2009 г., т.е. 7 години и 13 дни след образуването му. След това на два пъти е връщано от съда на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. През 2009 г. това е сторил Районният съд в Оряхово като първа инстанция, а през 2012 г. делото е било върнато и от Окръжния съд във Враца.

По време на досъдебното производство ИВСС е констатирал, че почти две години – от 2003 до 2005 г. разследващите са бездействали. Тогава са били разпитани само двама от пострадалите и никакви други действия не са били предприети.

От Инспектората са установили, че по делото са се сменили няколко наблюдаващи прокурори. „По вина на първия в период от 5 години не са извършвани процесуално-следствени действия. След повторното връщане на делото на прокурора, разследването е продължило почти 4 години и 8 месеца, като през този период производството е било спряно за 4 години поради неразкриване на извършителите“, съобщават от ИВСС.

През 2013 г. един от пострадалите е подал жалба в инспектората срещу продължителността на производството. Тогава от ИВСС са излезли със следните констатации: „наблюдаващите прокурори …. не са давали нито указания по разследването, нито са провеждали действия по разследването. Наказателното производство продължава извън всякакви разумни срокове, което би могло да бъде реална предпоставка за търсене на обезщетение по глава III „а” от Закона за съдебната власт”.

Били отправени и препоръки към шефа на РП-Оряхово, вследствие на което той указал да се извършват устни периодични доклади по спряното дело и да се изготвят писмени справки за проведените оперативно-издирвателни мероприятия.

Установени са нарушения и в съдебната фаза. Пред първата инстанция делото продължило 2 години и 7 месеца, проведени били 19 заседания, като в 11 от тях не е даван ход, защото отсъствали или подсъдимите, или техни адвокати, или свидетели, или вещи лица. Причините за тяхното отсъствие били различни – например защитник е имал служебен ангажимент като председател на Общински съвет. На два пъти един от подсъдимите не успял да стигне до съдебната зала заради инциденти на пътя – я спукана гума, я претърпяно пътно-транспортно произшествие час преди съдебното заседание. Съдията обаче не предприел своевременни действия за призоваването и осигуряване присъствието на лицата, което е довело до увеличаване на продължителността на производството с около година, уточняват от ИВСС.

Нещо повече, съдията-докладчик е допуснал нарушение на чл. 249, ал. 1 и ал. 2 от НПК (в редакцията, действаща към този момент), като не е констатирал допуснатите съществени процесуални нарушения от прокурора, разгледал е и е решил делото. Той нарушил и чл. 305 от НПК, като е допуснал противоречие между присъдата и мотивите към нея. Пропуските му са станали причина постановената присъда да бъде отменена от въззивния съд и делото да бъде върнато на Районна прокуратура-Оряхово и така на практика продължителността на делото се е увеличила с две години и половина.

В резултат на всички забавяния през август 2017 г. т.е. 15 години, 2 месеца и 17 дни след началото му, делото е прекратено от районния съд в Оряхово заради изтичането на абсолютния давностен срок.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Галя
Галя
28 юни 2018 13:28
Гост

Каквато държавата, такова и правосъдието.

Петров
Петров
28 юни 2018 13:27
Гост

След като на два пъти подсъдимият не успява да стигне до съдебната зала заради инциденти на пътя, не им ли светва лампичката, че това е отявлена лъжа. Явно делото се е протакало умишлено.

Възмутен
Възмутен
28 юни 2018 13:23
Гост

За две години разпитали двама души! Голям успех. Чакайте и се надявайте на адекватно правосъдие. За това вече хората се обръщат към СЕС.

Anonimen
Anonimen
28 юни 2018 13:21
Гост

Не е първото за съжаление.

Петров
Петров
28 юни 2018 13:24
Гост

така е като наблюдаващите прокурори спят