Националният осигурителен институт (НОИ) вече няма да изисква някои документи при подаване на заявление за парична помощ при смърт на осигурен. Това следва от промени в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, приети днес от правителството.

Право на еднократна помощ при смърт на осигурен имат преживелият съпруг, децата и родителите му. Децата на починалото лице имат право на тази помощ, независимо от това дали са учащи се или не са учащи се, дали са пълнолетни или са непълнолетни, а родителите на починалото лице имат право на помощта, независимо от това дали са били издържани от него. Не се изисква и някой от правоимащите да е осигурен за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест.

С промените се предвижда, че вече няма да се изисква оригинал на удостоверението за наследници и декларация дали родителите на починалия са живи. Удостоверение за наследници в оригинал няма да се изисква и при подаване на заявление-декларация за изплащане на неполучени от починалия парични обезщетения и помощи.

„С предлаганите промени се цели намаляване на административната тежест за задължените по наредбата лица, като се създава възможност за подаване на заявленията за получаване на парична помощ при смърт на осигурено лице и на неполучени от починало лице парични обезщетения и помощи по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код на подателя“, обясниха от правителствената информационна служба. И уточниха, че заради необходимостта от технологично време за започване на процеса по приемане на заявленията по електронен път, се предвижда съответните тази промяна да влезе в сила от 1 януари 2019 г.

В наредбата се правят и други изменения, които са следствие от последните промени в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, които влизат в сила от 1 юли 2018 г.  Те са свързани с правото на отпуск и парично обезщетение на осиновителите на деца до петгодишна възраст.

С промените в двата кодекса се създаде възможност осиновителите да ползват отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на петгодишната му възраст. По време на този отпуск те получават 90% от брутното си трудово възнаграждение. Ако не го използват, имат право на 50 на сто от обезщетението.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мариа Тодорова
Мариа Тодорова
29 март 2021 9:27
Гост

Здравейте,майка ми почина,тя беше пенсионерка.Имам ли рраво ва помощ

Tessa
Tessa
16 февруари 2021 17:06
Гост

Здравейте, Баща ми почина юли месец/2018. Искам да попитам майка ми която е пинсионерка има ли право на това обещетение?
Благодаря ви предварително.

З. Х
З. Х
07 ноември 2020 16:16
Гост

Здравейте, аз също не знаех за тази помощ. Наш чичо почина, няма други роднини освен един брат, той има ли право на тази помощ?

Hristova
Hristova
26 август 2019 14:57
Гост

А кога ще има същото облекчение /без удостоверение за наследници/ и за добавъка към пенсията на преживелия съпруг, на който има право.
Тук правата са още в по-тесен кръг: между пенсионери. Остава само преживелия да декларира,че не е встъпил в брак към момента на заявяване.

иванова
иванова
07 март 2019 17:46
Гост

Майка ми почина, тя беше пенсионер.
Имам ли право на социална помощ за смърт при това положение?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 23:13
Гост

Ако не се подадат документите в рамките на 3 години, правото за обещетение губили се?Майка ми почина на 29.12.2014.Аз до ден днешен не знаех за това обезщетение.Някой ако има информация може ли да ме уведоми??

Anonimen
Anonimen
27 юни 2018 14:08
Гост

Удостоверение за наследници и информация дали родителите на починалия са живи може да се проверят и по електронен път. Важна е комуникацията между отделните институции.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2018 13:53
Гост

Само една година за ползване на отпуск ли им се откъсна от сърцето?

Възмутен
Възмутен
27 юни 2018 13:54
Гост

Така е в БГ. И на всичкото отгоре не получаваш пълна заплата.

Петрова
Петрова
27 юни 2018 13:51
Гост

Доживяхме НОИ да не изисква, а да дава. На няколко пъти съм се сблъсквала с бюрокрацията там.