Правозащитна група критикува споразумение между Румънската разузнавателна служба и Върховния касационен съд за подслушване на телефони, като посочи, че то излага обикновените граждани на потенциални злоупотреби, предаде Асошиейтед прес.

Съдът, прокурори и Румънската разузнавателна служба подписали през 2009 г. таен протокол, с който разузнаването се ангажира да предостави техническа инфраструктура на прокурорите и да пази класифицираната информация, получена от законно подслушване на телефони и електронни устройства. Споразумението бе разгласено вчера.

Организацията Хюмън райтс в Румъния-Асоциация Хелзинкски комитет критикува днес споразумението, като посочи, че близките връзки между съдилища и агенти от разузнаването могат да доведат до злоупотреби с гражданските права. Организацията отбеляза, че съдът е отхвърлил само едно от 26 500 искания за подслушване на основание национална сигурност.

Високопоставени членове на управляващите социалдемократи твърдят, че през последните години са били подслушвани шест милиона души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar