Официалните институции ще бъдат задължени да говорят и пишат само на български език. Това гласи проектозакон за българския език, който внесе днес групата на „Обединени патриоти“.

Глоба между 1000 и 5000 лева ще грози тези чиновници, които говорят на турски или друг език в институция, обясни зам.-шефът на групата Искрен Веселинов.

По конституция българският език се прилага според закона, но такъв няма от 1991 г., обясни шефът на групата на ОП Волен Сидеров. Той показа снимки на полицаи, на които на гърба на униформите пише само на латиница.

Есемесите трябва да бъдат само на български, е разписано още в закона. Много институции, мобилни оператори и банки, които ни атакуват със съобщения на шльокавица, ще трябва да минат на кирилица, обясни Искрен Веселинов. Разписва се и задължение всяко електронно устройство, което се продава в България – джиесем, лаптоп или друго, да бъде кирилизирано. Ще има и подкрепа за създаване на български електронни шрифтове.

Създава се културен институт „Св. Св. Кирил и Методий“, който да разпространява българската култура извън границите на държавата и да сертифицира преподаването в училищата в чужбина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar