Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призова вчера правителството на Полша да предприеме „спешни действия“, за да предотврати принудителното оттегляне на съдии от Върховния съд през следващия месец, както предвиждат законодателни промени, предаде ДПА.

„Остава рискът от нанасяне на непоправими щети“, предупреди Тимерманс. „Крайно належащо е да бъдат предприети спешни действия от полското правителство за справяне със ситуацията около Върховния съд преди 3 юли, защото тогава решенията за оставките стават окончателни“, каза той.

Според съдебната реформа, приета от управляващото парламентарно мнозинство на консервативната националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС), 3 юли е крайният срок за 27 от 72-ата висши магистрати да подадат доброволно оставки. В понеделник се очаква Тимерманс да пристигне във Варшава за нов кръг от преговори, а на 26 юни министрите по европейските въпроси на страните от ЕС ще обсъдят по-нататъшните стъпки по тази тема.

Брюксел и Варшава са в спор от януари 2016 г., след като ПиС започна реформи, включително в съдебната система, където според критиците има политическа намеса. През декември миналата година еврокомисията откри безпрецедентна процедура срещу Полша, която би я лишила от право на глас в ЕС – нещо, за което Унгария обяви, че ще наложи вето.

По-рано вчера бе съобщено, че няколко бивши полски лидери са призовали Европейската комисия да защити върховенството на закона в страната им, заплашено от сегашното й правителство, предаде АП.

В отвореното им писмо, публикувано във вестник „Газета виборча“, се казва, че новият закон за Върховния съд, който влиза в сила на 3 юли, ще разруши демократичната система за контрол и баланс. Подписалите писмото, сред които са бившите президенти Лех Валенса, Александер Квашневски и Бронислав Коморовски, както и бивши премиери, външни министри и дейци на „Солидарност“, заявяват, че „без законност няма да има демократична Полша“. /БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar