18-годишна девойка от Рудозем спечели уникално дело срещу Министерство на правосъдието. Окръжният съд в Смолян постанови окончателно момичето да не плаща иск за изплатеното от държавата обезщетение на наследниците на убит от баща по непредпазливост мъж.
Девойчето било дадено на съд още като непълнолетно през миналата година по иск на правосъдното министерство за 4392 лева, които държавата платила като обезщетение за смъртта на наследниците на починалия Иван Боричев.
На 18 март 2010 г., в бар в Рудозем, 59-годишният тогава Боричев бил със свой приятел, когато в заведението влязъл бащата на Павлина – Димитър Мечев. След като изпил две водки, Мечев взел да се заяжда и се стигнало до размяна на юмруци. Боричев помолил на бара да извикат полиция, от което Мечев се ядосал, избутал бившия граничар навън и го блъснал по стълбите. Мъжът си ударил главата при падането и изпаднал в безсъзнание, а по-късно починал.
На 28 декември 2010 г. Мечев бе осъден за причинена смърт по непредпазливост на 6 години затвор при първоначален строг режим, като магистратите постановиха да плати и общо 100 000 лева кръвнина на близките на загиналия – съпругата му, сина и дъщерята. Бащата на Павлина беше открит две години по-късно обесен с чаршафи в килията си в Пловдивския затвор.
Междувременно през 2011 г. съпругата на Боричев депозира молба в Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления при Министерството на правосъдието, на база на която получава 2740 лева, а децата – общо 1652 лева. През септември м. г. в Смолян тръгна дело на Министерството на правосъдието срещу дъщерята на Мечев, която при инцидента е едва 11-годишна, но е единствена наследница на починалия по подадена от ведомството молба през 2012 г. с искане да възстанови изплатените от държавата обезщетения.
По време на делото в Районния съд в Смолян девойчето става пълнолетно, но не заявява в срок волята си дали иска, или не да се откаже от наследството на татко си. Съдът приема, че е загубила правото си на наследство, и отхвърля иска на правното ведомство като неоснователен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar