Съдийски гаф върна дело за убийство с чиния, извършено в Бургас през лятото на 2016 г.

До тази развръзка се стигна след като осъденият условно на 3 г. с 4 г. изпитателен срок Борислав Й. обжалва наказанието си пред Апелативния съд в Бургас.

След като направил цялостна служебна проверка на първоинстанционния съдебен акт, въззивният състав преценил, че обжалваната присъда е произнесена при допуснато абсолютно процесуално нарушение – постановена е от незаконен състав.

Съгласно нормата от НПК и с оглед предявеното срещу подсъдимия Борислав Й. обвинение за престъпление, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода до пет години“, делото е трябвало да се гледа от едноличен състав.

Съдът обаче е провел съдебните заседания и е приключил делото в състав от съдия и двама съдебни заседатели, които са взели участие и в проведеното тайно съвещание за постановяване на присъдата, както и в произнасянето на самата присъда.

Въззивния състав посочва, че недопустимото участие на съдебните заседатели в състава нарушава принципа за опазване на тайната на съвещанието, както и подмяна на волята на съда при решаването на делото по същество.

Борислав Й. от Чирпан бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на своя хазяин Пламен.П. на 55 г. от Бургас.

Инцидентът е от 11 юли, 2016 г. Борислав бил наемател при Пламен, двамата се запили, но се скарали. Тогава Борислав нанесъл няколко юмручни удара по тялото на хазяина, след което метнал по него порцеланова чиния. Тя се забила в главата на 55-годишния мъж и той издъхнал.

Парченца от порцелановата чиния са намерени в раната на главата му.

Първоначално Борислав Й. бе обвинен в умишлено убийство, но по-късно обвинението бе променено в по-леко.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar