Случаят е на първите страници на турските медии от 17 октомври насам, когато беше публикуван докладът от разследването на прокуратурата в Бакъркьой, Истанбул.

В него се разкрива мащабна система, включваща няколко болногледачи, чиято цел е била да изнудват семействата за пари, като изпращат новородените им деца в частни болници с риск за здравето им. Най-малко десет бебета са загубили живота си.

Разследването, започнало през май 2023 г., разкрива многопластова организация, включваща различни професии. Общо 47 души са посочени като заподозрени, а 22-ма вече са вкарани в затвора. Сред тях са длужители от службата за спешни повиквания 112, лекари, медицински сестри и шофьори на линейки. По време на разследването си прокурорът получава смъртни заплахи, както и семейството му.

Министърът на здравеопазването Кемал Мемишоглу говори за „престъпни дейности, лишени от човечност“. Здравната дирекция от област Истанбул е първата, която съобщава за нередностите, като информира полицията и прокуратурата. Така започва едногодишна работа по разкриване на мръсните подробности за тези дейности, които турската преса започна да разкрива през последните дни.

Такъв е например случаят с майка, чиято 4-дневна дъщеря умира, след като е поставена в интензивното отделение за новородени по указание на лекар. Неподходящото преместване е струвало на семейството почти 35 000 турски лири (940 евро днес), а те са загубили новороденото си бебе. В разследването се уточнява, че „бандата“ е насочвала бебета към болници, които дори не са разполагали с ресурси за лечението им. Определеният за ръководител на организацията Фират Сари, педиатър в истанбулска болница и ръководител на дружество за грижи, дори се твърди, че е наемал частни болнични отделения и е настанявал там медицински сестри като лекари, за да участва в системата.

Бебетата са били поставени под отговорността на неквалифициран персонал, който е бил некомпетентен да осигури необходимите грижи. Вестник „Хюриет“ описа смъртта на едно бебе през ноември миналата година. Първоначално то е било в добро здравословно състояние, но е прехвърлено в частна болница заради сърдечна недостатъчност. За него се грижела помощник-медицинска сестра и състоянието му се влошило, докато след четири дни починало. Разследването нарича това „пасивна евтаназия“. Твърди се, че бебето не е било реанимирано правилно или в подходящия момент. След това лекар е променил смъртния протокол, за да прикрие фактите. В друг случай бебе, което също страдало от сърдечни проблеми, не е било подложено на хирургично лечение, а са му били дадени тежки наркотични вещества.

„Хюриет“ публикува и смразяващи телефонни разговори, записани между двама членове на организацията. Медицинска сестра съобщава намерението си да „отключи“ бебето на Фират Сари, който отговаря с шега. Медицинската сестра съобщава, че педиатърът ѝ обещава повишение на заплатата, за да работи в интензивното отделение, където някои пациенти са държани много по-дълго от необходимото, за да се увеличи сумата за грижи, която трябва да се плати. Изпращането на бебета в тези отделения и ненужното им задържане там застрашава оцеляването им, а рискът от инфекции е висок.

Общо 19 болници са свързани с „бандата за новородени“. Една от тях принадлежи на Мехмет Мюеззиноглу, който е бил министър на здравеопазването между 2013 и 2016 г. Две болници вече са затворени, а на девет са отнети лицензите. Според обвинителния акт приходите на замесените болници са се утроили или увеличили четирикратно благодарение на създадената престъпна схема, като са се възползвали от възстановяването на разходите за социално осигуряване и са таксували директно семействата. След това парите са били разпределяни между членовете на организацията.

Йозгюр Йозел, лидер на основната опозиционна Републиканската народна партия каза, че „ако това се случваше в друга държава, правителството щеше да подаде оставка“. Той призова министъра на здравеопазването да напусне поста си незабавно. Истанбулската лекарска камара пък вижда в това „резултат от превръщането на здравето в стока, която се купува и продава, а пациентите в клиенти, а на здравните заведения в предприятия“.

В предаване, излъчено в YouTube няколко месеца по-рано, главният заподозрян се представя за експерт в областта на грижите за новородените. Обвинен в „умишлено убийство по непредпазливост“ и „организирана измама“, той е заплашен от до 582 години затвор. Прокурорът иска присъди от стотици години и за другите основни заподозрени. I БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar