Как затворите в Белене и Плевен да се превърнат в първите „зелени“ учебни затвори у нас? С този въпрос се заеха представители на международния отдел на Норвежката корекционна служба, затвора Она в Кралство Норвегия, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, архитекти, експерти от Penal Reform International и служители от двата пилотни затвора, съобщиха от Министерството на правосъдието.

За целта в техническото задание за създаването на двата „зелени“ учебни затвора ще залегнат енергийна ефективност, управление на водите, екологична инфраструктура и ангажиране на лишените от свобода с дейности по природосъобразна икономика. Проектите ще бъдат изготвени по норвежки модел.

Първите стъпки по разработването на заданието вече бяха направени на място в Белене. В рамките на три дни експерти изготвиха и разписаха план за последващи действия.

Концепцията за „зелени“ затвори включва трансформирането им, така че да се намали въздействието върху околната среда. Освен инфраструктурни решения, проектът предвижда и разработването на дизайн на механизми за въвеждането на нови концепции в рехабилитационната дейност с лишените от свобода, обучението на служители в затворите, както и привличане на обществото в тези процеси. Сред целите на проекта са също изграждане на необходимия капацитет в двата затвора, за да се превърнат в самоподдържаща се, иновативна среда, която да включва подпомагане на лишените от свобода в придобиването на необходимите умения за заемане на работни места в нововъзникващата екологична икономика, уточняват от правосъдното ведомство.

Предстои изготвяне на експертна оценка на способността на затворническата индустрия в България да възприеме „зелени“ практики, както и определяне на стратегии за оценка на възможностите за спестяване на разходи.

През февруари т.г. затворите в Белене и Плевен подписаха споразумението за сътрудничество с норвежкия затвор Она, като стъпка към създаване на два пилотни „зелени“ затвора у нас.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стоил
Стоил
18 октомври 2024 17:57
Гост

Да им имам проблемите.

Аз съм
Аз съм
18 октомври 2024 17:01
Гост

Предлагам пълна амнистия за всички, при положение, че възстановят всички вреди, които са причинили заедно с лихвите, включително неимуществените вреди. Стига сме ги хрантутили тия затворници. Да им се намери работа задължително и ако е нужно и общежитие. Ако напусне работа или работодателят му го изгони, да го връщат обратно в затвора.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 октомври 2024 15:53
Гост

Много е важно с облагородяването на средата по норвежки модел да бъдат заличени изцяло и последните останки от срамния за България концлагер на остров Белене.

Бутането на постройките помага за забравянето на престъпленията комунистическия режим, вкл. омаловажаването на деянията неговите видни дейци, и води до конклудентна, мълчалива реабилитация на техните наследници.

#ЕкологичнаЛустрацияПоБългарски

Елисавета
Елисавета
18 октомври 2024 15:25
Гост

Норвежците даваха ли даваха пари за какви ли не неща през последните години и все се крадеше. Къде много, къде малко

Йорданов
Йорданов
18 октомври 2024 15:24
Гост

Какъв е шанса да се случи? Не знам.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:24
Гост

Изпитвам сериозни съмнения

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:23
Гост

Бе има си хас, дано стане де. Ама ме съмнява

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:22
Гост

Пак ще се усвояват едни пари от норвежците

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:22
Гост

И някой вярва ли, че това ще се случи у нас?

Немо
Немо
18 октомври 2024 18:00
Гост

Пълен абсурд!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:22
Гост

Абе на норвежците им е добре всичко друго, че с това се занимават

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:21
Гост

Да се надяваме, че ще се случи. Това е хубаво

Заки
Заки
18 октомври 2024 17:59
Гост

Като проект- да!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:21
Гост

Е дано стане

Кирил
Кирил
18 октомври 2024 17:58
Гост

Съмнявам се.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 15:20
Гост

Е те норвежците нямат други приблеми