Режисьорът Александър Морфов спечели делото срещу Народния театър. Районният съд реши, че дисциплинарното уволнение на режисьора „се явява несъразмерно на нарушенията и е незаконосъобразно“. То се отменя, а Морфов трябва да бъде възстановен на длъжността „главен режисьор“. Решението не е окончателно и театърът ще обжалва пред следваща инстанция.

Съдът сметна, че режисьорът не е извършил толкова тежко „нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на театъра и нелоялност към работодателя“, че да бъде осовободен.

Според текста на решението надписът „ДПС ректор“, изписан на вратата на директора на културния институт Васил Василев, е акт на артистичен протест от страна на Морфов.

Според юристите на театъра решението на СРС е неоснователно. В коментар на културния институт, цитиран от БТА, се казва, че то със сигурност ще бъде обжалвано.

„Александър Морфов не е възстановен на работа в Народния театър“, се казва още в позицията.

Скандал в театъра за надраскани врати, политическа пропаганда и вандализъм

В края на февруари 2023 г. Александър Морфов беше уволнен дисциплинарно от Народния театър. Това се случи след като през 2022 г. в театъра избухна скандал за надраскани врати и политически пристрастия.

Режисьорът надраска вратата на пиарката на театъра Велислава Кръстева с надписите „ДПС“, „изчезвай“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“, а после сам призна постъпката си.

Той открито се обяви против Кръстева (бивш пиар и депутат от ДПС, а днес част от групата около Делян Пеевски) след като в изборния ден на 2-и октомври 2022 г. тя лично придружи почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган до урните.

„В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм известен извършител и не съм се крил…

Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева – зам.-директор!!! и пиaр на Народния театър „Иван Вазов“. В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!

…Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

…АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!“, призна за действията си и обясни позицията си Морфов в отворено писмо.

Директорът на театъра Васил Василев обясни, че политически назначения в Народния театър няма. Той определи постъпката на режисьора като „фашистко поведение“ и „акт на вандализъм, с който се заплашва служител на театъра“.

Няколко месеца по-късно през януари 2023 г. Морфов отново надраска врата на Кръстева, но този път и на директора Василев – с надписите „Офис на ДПС“, „ДПС ректор“.

Режисьорът беше дисциплинарно уволнен на основание „нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на театъра и нелоялност към работодателя“.

Актьорите от трупата се разделиха на два „лагера“ – „за“ и „против“ Морфов. Мнозина инициираха подписка в подкрепа на режисьора и излязоха на протест в негова защита. Представители на творческия екип на театъра, сред които актьорите Валери Йорданов и Камен Донев, дори напуснаха.

Решението на съда

В мотивите за уволнението на режисьора се посочва, че той не се е явявал на работа в три последователни дни. Свидетели потвърждават, че Морфов не е бил на работа между 9-и и 11-и януари. В тези дни обаче не е имало репетиции, които той да наблюдава. Първият от дните е бил понеделник – почивен ден за творческия екип на театъра.

Съдът решава, че работата на режисьора не изисква да присъства в сградата на театъра от 9:00 до 17:30 часа всеки делничен ден.

„Следва да бъде съобразена и спецификата на работата на ищеца, включваща и подготовка на спектакли и други дейности, чиято специфика изисква извършването им извън сградата на театъра“, се казва в решението.

Надписите „ДПС ректор“ и „Официален офис на ДПС“ на вратата на директора Василев съдът възприе като артистичен протест, а не като уронване на престижа на театъра.

„Съдът счита, че те представляват артистично изпълнение, целящо да изрази протеста на Александър Морфов срещу действията на директора на театъра. Той не е упражнил форма на насилие, нито е увредил имуществото на работодателя. В контекста на изложеното, този акт на ненасилствен протест е покрит от принципа на необходимостта в едно демократично общество“, се казва в решението.

В делото стои и въпросът оценка или обида е твърдението, че директорът на театъра е „нищожество“.

В свое интервю пред „Площад Славеков“ от февруари 2023 г. Александър Морфов отговаря на въпроса: „Как общувате с Васил Василев?“ с „Аз с нищожества не контактувам“.

Мненията и оценките не подлежат на проверка за вярност, освен ако не са обиди. Съдът решава, че изразът представлява „оценъчно твърдение“.

„Заеманата публична и обществено-значима длъжност от страна на директора на Народния театър съставлява основание за проява на по-висока толерантност от негова страна по отношение на подобен тип изказвания спрямо личността му“, се казва в решението на съда.

В полза на режисьора при доказването, че уволнението му е незаконно, се оказва и здравословното му състояние. Морфов страда от доказана исхемична болест на сърцето и се ползва от особена закрила според Кодекса на труда. Можел е да бъде уволнен само с предварително разрешение на Инспекцията по труда.

„Закрилата се прилага независимо от това, дали работодателят е бил уведомен за заболяването на работника и дали са представени медицински документи за него… Има единствено значение дали към датата на връчване на заповедта за уволнение работникът е страдал от заболяването“, се казва още в решението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar