Обвиненият като подбудител на длъжностно присвояване на кредит от близо 150 млн лв. от Българската банка за развитие (ББР) Румен Гайтански излиза на свобода срещу гаранция от 250 000 лв. Това постанови съдията от Софийския градски съд (СГС) Виктор Чаушев.

Гайтански беше задържан на 16 август 2024 г., когато сам за втори път отиде в Комисията за противодействие на корупцията (КПК). От тогава той почти не е бил в ареста, а заради влошеното си здравословно състояние е бил в няколко болници.

Днес в съдебната зала стана ясно, че няма подобрение в състоянието му и това беше основен аргумент на защитата да иска да бъде освободен от ареста. Прокурор Мариана Ненкова се съгласи, че състоянието на Гайтански не се подобрява, като посочи, че той е съдействал на разследването, като миналата седмица отново е дал обяснения. И тя, и адвокат Галя Гълъбова посочиха, че разследването е в напреднала фаза, като са разпитани множество свидетели и са събрани вече 74 тома доказателства. Изненадващо прокуратурата се съгласи, че няма опасност Гайтански да повлияе на свидетели, нито да се укрие и подкрепи искането на защитата той да бъде освободен срещу гаранция, за да може да се лекува. В тази връзка съдия Чаушев посочи, че неясно защо държавното обвинение само не инициирало промяна на мярката му за неотклонение.

От определението на СГС става ясно, че тезата на прокуратурата за извършено длъжностно присвояване за момента не е доказана (повече за тезите на обвинението и защитата, както и за кредита виж по-долу). Според съда към момента има доказателства за това, че са представени два несъществуващи договора като обезпечение на кредита и за представяне на неверни сведения с цел получаване на кредит. Това обаче води до извод за извършване на престъпление по чл. 248а, ал. 3 НК и то от Иван Георгиев, посочи съдията.

За да има присвояване от страна на тогавашния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев (той е обвинен като извършител на деянието – бел. ред.), трябва да са събрани доказателства за пряк умисъл, но такива няма, каза още съдия Чаушев.

Съдът обърна внимание на двама свидетели от ББР – Николай Мирчев и Андон Георгиев (единият е съветник на Мавродиев, а другият работи в кредитния отдел на ББР). Като подчерта, че разследващите не са положили усилия да се изясни участието им в сделката. Друга свидетелка – Малинкова, е казала, че Мирчев ѝ представил двата договора, които са част от обезпеченията на кредита, както и телефона на Георгиев.

Не били изследвани също така и връзки на Андон Георгиев с Иван Георгиев от времето, когато последният е бил съдия в Софийския районен съд.

Съдът цитира показания на Красимир Петров за среща на Гайтански, Георгиев, оценители и други лица, на която Гайтански давал указания и съвети като по този начин демонстрирал, че всички замесени дружества са зависими от него.

След заседанието от прокуратурата заявиха, че повдигнатите към момента обвинения може да бъдат прецизирани.

„Обвиненията, които са повдигнати на обвиняемите са първоначални. След повдигането им са събрани доказателства и са извършени множество процесуално-следствени действия и прокуратурата има възможност да прецизира обвиненията спрямо Гайтански, Георгиев и Мавродиев, както и да повдигне обвинения на други лица“, каза след заседанието прокурор Ненкова. По думите ѝ държавното обвинение не инициирало само промяна на мярката на Гайтански, защото за него били полагани грижи, а и защитата поискала това от съда.

Днес стана ясно, че Гайтански се е отказал от досегашните си адвокати и вече е защитаван само от адвокат Галя Гълъбова. Тя посочи, че клиентът ѝ не е разказвал нищо ново в последните си обяснения, като подчерта, че и съдът се е съгласил, че няма данни за длъжностно присвояване.

„Съдът направи друга квалификация, което автоматично води до това, което казах – че няма как Гайтански да е подбудител на длъжностно присвояване, при все че самият съд не намира данни за такова. Единственото, което съдът може да изведе като извод е за познанство между Гайтански и Мавродиев, но то не е в такава степен, че да се отпусне такъв кредит, а и той не е отпуснат на моя доверител, а на дружество, за което се твърди, че е свързано по някакъв начин с него. Много интересно е, че лицето, на което реално е отпуснат кредитът, не търпи най-тежката мярка, така че всякакви изводи могат да се правят“, каза адвокат Гълъбова.

Кредитът

В основата на обвиненията срещу Гайтански е кредит за близо 150 млн. лв. от ББР, отпуснат през 2019 г. на „Роудуей кънстракшън“ АД.

Данните в Търговския регистър показват, че към онзи момент собственици на дружеството са Георги Йорданов (3100 акции), Емил Илиев (500 акции), Бисер Дъбев (500 акции) и „Каменни фракции“ ЕООД (1 800 900 акции), което е еднолична собственост на Георги Йорданов. На 10 юни 2019 г. е проведено общо събрание на „Роудуей кънстракшън“ АД, на което присъстват всички акционери и единодушно решават да се сключи договор с ББР за инвестиционен кредит, да бъде купено „Пътстройинженеринг“ АД. „Пътстройинженеринг“ пък е собственост на притежаваното от Румен Гайтански „Био Майнинг“ АД.

ББР е поискала независима експертна оценка на „Пътстройинженеринг“. Според прокуратурата от решаващо значение за нея е бил договор на дружеството с „Главболгарстрой“ за производство и продажба на жп-баласт фракция. Той бил сключен на 2 юли 2018 г. По време на разглеждането на мерките за неотклонение на Гайтански обвинението посочи, че той е бил прекратен на 10 юли 2018 г., т.е. 8 дни след сключването му, но е послужил като обезпечение на кредита, договора за който е подписан през юни 2019 г.

В момента според Търговския регистър действителен собственик на „Роудуей кънстракшън“ е обвиненият като помагач при длъжностното присвояване адвокат Иван Георгиев. Той придобива дружеството чрез увеличение на капитала и фирмата „Каменни фракции“ през 2021 г., т.е. две години след отпускането на кредита.

Обвинението на Георгиев е обосновано с това, че е бил пълномощник на Георги Йорданов, който го е упълномощил пред нотариус да извърши всички правни действия, във връзка с отпускането на кредита.

Обвинението

Гайтански е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери (чл. 203, ал. 1 НК). Според прокуратурата ролята на Гайтански е на подбудител. Заедно с него обвиняеми са укриващият се от правосъдието бивш шеф на банката Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев, който е сочен от прокуратурата за помагач.

Разследването е от 2022 г. и започва по сигнал от ББР до прокуратурата за безстопанственост (чл. 219 НК), за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на кредит (чл. 248а), пране на пари (чл. 253 НК) и престъпление по служба (чл. 282 НК). Прокуратурата образува производство по чл. 282 НК. Година по-късно градската прокуратура го прекратява с мнение, че не е извършено престъпление по служба. Този извод се потвърждава и от апелативната, и от върховната прокуратура. Върховната прокуратура обаче обръща внимание, че може да се разследва престъпление по чл. 248а НК – за предоставяне на неверни данни, за да се получи кредит, което се наказва с до 3 години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. За момента обаче всички обвинения са за квалифициран състав на длъжностно присвояване, което се наказва с от 10 до 20 години затвор и конфискация.

Други обвиняеми освен Мавродиев, Гайтански и Георгиев няма. Притежателят на мажоритарния пакет акции на „Роудуей кънстракшън“ към момента на получаване на кредита Георги Йорданов е дал показания, в които твърди, че е бил фиктивен собственик на дружеството. За момента той и останалите акционери са само свидетели по делото.

Пред съда прокуратурата сочи, че с парите за кредита „Роудуей кънстракшън“ е придобила „Пътстройинженеринг“, като сумата е преведена на собственика на последната „Био Майнинг“. „Био майнинг“ пък изплатила дивидент от 46 млн. лв. на Гайтански (адвокатите му сочат, че върху дивидента са платени данъци). Част от сумата – 26 млн. лв. били преведени на дружеството „Кристална вода“, което погасило задължения на ТЕЦ-Варна за 26 млн. лв., а „Кристална вода“ цедирала задълженията на ТЕЦ-а в полза на Гайтански.

Според прокуратурата Румен Гайтански е склонил Мавродиев, като изпълнителен директор на ББР да присвои чужди пари, т.е. парите по кредита.

Тезата на защитата

По време на заседанията по мерките за неотклонение защитата на Гайтански многократно постави въпроса как е извършено това подбудителство. Адвокатите изтъкват, че нито писмено, нито чрез показания на свидетели има данни Гайтански някога да се е срещал с Мавродиев, за да го мотивира да извърши престъплението. Т.е. няма доказателства за дата и място на разговори, чрез които е подбуден изпълнителният директор на ББР да отпусне кредит от ББР.

Един от адвокатите на Гайтански поставя и въпроса как се извършва присвояване с теглене на кредит. „Вариантите за присвояване от една банка са два. Единият е, когато директорът бръкне, извади парите и си ги преведе. Другият е, когато са предоставени неверни данни и когато е извършено престъпление по служба“, коментира той пред съда.

Другата теза на защитата е, че кредитите не се отпускат еднолично от изпълнителния директор на банката, а от няколко души от управата ѝ.

„Не съм подписвал нищо. Не съм искал кредит. Аз съм си продавал фирмата. За мен това е скалъпена работа“, коментира Гайтански от самото начало пред съда, а днес лаконично заяви: „Не съм извършил никакво престъпление“.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо
Симо
17 октомври 2024 13:48
Гост

Поредните политически игри.

Сашо
Сашо
17 октомври 2024 13:46
Гост

Е, ако няма данни Гайтански някога да се е срещал с Мавродиев?

Христов
Христов
17 октомври 2024 13:46
Гост

Мътна история.

Хари
Хари
17 октомври 2024 13:41
Гост

Интересно защо се е отказал от досегашните си адвокати?

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:12
Гост

Страхотно. Платена съдебна система, няма що. Как ще оказва натиск като излезе…

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:11
Гост

Има пари угажда си

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:11
Гост

Политически игри

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:10
Гост

Еми ще му се размине навярно

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:09
Гост

А присъда кога? За него. За Фандъкова

Геро
Геро
17 октомври 2024 13:50
Гост

Фандъкова надали ще получи справедливо наказание.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:08
Гост

Тоя от тарикатите наа Догян

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:07
Гост

Красиво

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:06
Гост

Крупна сума

Филип
Филип
17 октомври 2024 13:51
Гост

E, за такова престъпление…

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:04
Гост

Малко са

Хитър
Хитър
17 октомври 2024 12:02
Гост

“Здравей, ЗОДОВ” е цялата работа.