Адвокатите да се съберат следващия петък в 12,30 ч. на мирен протест пред Съдебната палата в София (или пред съдебните палати в своя град), за да изразят „несъгласието си с продължаващата нелегитимна процедура по избор на главен прокурор, с продължаващата конституционна, политическа и институционална криза, която руши устоите на демокрацията и правовата държава“.

Този призив до гилдията и гражданите отправиха всичките 27 адвокатски колегии в страната чрез съветите си или чрез председателите си (пълния текст на обръщението виж тук). Обръщението е подкрепено от съветите на колегиите в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Търговище и Хасково, както и от председателите на колегиите във Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Стара Загора, Русе, Шумен и Ямбол.

Денят не е избран случайно – на 25 октомври се отбелязва денят на европейския адвокат и европейските правни общества, а тази година темата му са независимостта и самоуправлението на адвокатурата и приноса ѝ за по-силни демокрации.

„Нека бъдем заедно и да покажем, че сме общност, ангажирана с проблемите на обществото, защото правосъдието е висша ценност за хората, чиито интереси сме призвани да защитаваме“, се казва в обръщението, което приканва гражданите да се присъединят към адвокатите в мирния им протест в защита на правовата държава.

Призиви действащият ВСС, чийто мандат изтече преди почти две години, да не избира главен прокурор и председател на ВАС отправиха и президентът Румен Радев и Съюзът на съдиите.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, който е кандидат за титуляр на поста, вчера заяви пред „24 часа“, че ще се въздържи от коментар за тези искания. Днес Сарафов е в Хага, където участва в Консултативния форум на главните прокурори от ЕС.

Както е известно, още преди месец Висшият адвокатски съвет (ВАдС) призова членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не издигат кандидати за главен прокурор, а членовете на ВСС да не избират такъв, ако има номинирани (обръщението на ВАдС можете да си припомните тук).

Вчера по повод медийна публикация, в която ВАдС е критикуван, че не е приел предложение на негов резервен член да се обърне към органите, които могат да искат тълкуване на Конституцията (ВАдС не е сред тях) с искане да попитат КС допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да избира главен прокурор, съветът отново подчерта официалната си позиция, че е „обществено недопустимо, макар да е правно възможно, провеждането и продължаването на процедура на нов главен прокурор от този ВСС“ (по-долу виж правните аргументи на ВАдС срещу настояването за отправяне на искане за тълкуване до Конституционния съд, а пълния текст на позицията на съвета виж тук).

В обръщението си колегиите излагат своите аргументи срещу избора на главен прокурор от настоящия състав на Висшия съдебен съвет, като подчертават, че мандатът на членовете му изтече преди почти две години.

„Въпреки обществените и професионални призиви към членовете на ВСС да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, тъй като се провежда от орган с отдавна изтекъл мандат, в последния ден за номинации – на 11 октомври 2024 г., беше издигната една единствена кандидатура за нов главен прокурор: тази на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор“, заявяват адвокатите.

И посочват, че примерът с „избора“ и „освобождаването“ от длъжност на Иван Гешев е „достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин“. „Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко  именно легитимният орган ги е приел. Винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – дори само поради обстоятелството, че Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат“, пишат адвокатите.

И изтъкват, че всичко това е резултат от дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме, като подчертават, че не само ВСС, но и Инспекторатът към него, действа в условията на изтекъл мандат и това „създава усещането за липса на държавност, за узурпиране на властта и упражняването ѝ „безсрочно“ и безконтролно“.

Според адвокатите разрешението е следното: „Всеки орган у нас да изпълни законовите си задължения своевременно, в условията на прозрачност, откритост и обоснованост, така че да няма никакви съмнения, че формалното спазване на процедури прикрива предварително взети решения от лица, които не са част от състава на съответния орган“.

Те обясняват, че това означава Народното събрание и съдиите, на прокурорите и следователите, да излъчат свои представители за нов Висш съдебен съвет. А действащият съвет да спре процедура за избор на главен прокурор и да не открива тази за председател на Върховния административен съд.

Колегиите отправят и призив към Борислав Сарафов:“…да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на Прокуратурата на Република България, на съдебната система, а и на държавността като цяло. Акт на правна съвест и морална доблест е да не се приеме номинация и предстоящ избор в процедура от орган с изтекъл мандат, когато липсва безспорно обществено доверие за единствения кандидат. Акт на правна съвест и морална доблест е Борислав Сарафов да удържи думата си, заявена във връзка с избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор след отстраняването на последния главен прокурор Иван Гешев. Вярваме, че с подобен акт единственият кандидат ще възстанови част от изгубеното доверие в органите на съдебната система, като даде възможност на новоизбран Висш съдебен съвет да проведе нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.

Призивът им реферира към коментар на Сарафов от 28 май 2023 г. в пpeдaвaнeтo „120 минyти“ нa бТВ: „Ceбe cи виждaм дa ocтaнa нa мяcтoтo, нa ĸoeтo cъм в мoмeнтa. И дa пpoдължa дa бъдa пoлeзeн нa ĸoлeгитe cи, зaщoтo имaм нyждa oт тяxнaтa пoдĸpeпa, нa ĸoлeгитe oт Haциoнaлнa cлeдcтвeнa cлyжбa, дa бъдa в пoмoщ и пoдĸpeпa нa тaзи cтpyĸтypa. Πo ниĸaĸъв нaчин, aĸo тoвa e въпpocът ви, нe жeлaя дa cтaвaм глaвeн пpoĸypop, нямa дa бъдa ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, нямa дa жeлaя и дa изпълнявaм тaзи длъжнocт, по никакъв начин“.

Критериите на ВАдС за главен прокурор и правните му аргументи срещу призив за тълкуване на Конституцията

Във вчерашната си позиция ВАдС изложи правните си аргументи срещу отправянето на искане за тълкуване на основния закон, за което е настоявал резервният му член Петър Славов:

  • Конституционният съд вече се е произнесъл с Определението на КС от 24.07.2023 г. по конст.д. № 9/2023 г. (и присъединеното към него конст.д. № 11/2023 г.), с което е отклонил искането за даване на отговор на въпроса „Конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет … да взема решения, включително по отношение на председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, както и на всички други административни ръководители в органите на съдебната власт?“, тъй като вече се е произнесъл, че ВСС може да упражнява правомощията си в цялост и след изтичане мандата на изборните му членове.
  • Висшият адвокатски съвет няма съмнение, че конституционно определените органи да искат тълкуване на Конституцията (президент, главен прокурор, Върховен касационен съд, Върховен административен съд и 1/5 от народните представители) имат достатъчно правен и институционален капацитет да преценят дали са налице основания за искане за тълкуване и че могат да го направят в рамките на своите институционални правомощия, без да бъдат призовавани – и то от друга институция, каквато е Висшият адвокатски съвет.
  • Искането за тълкуване няма да реши основния въпрос – процедурата по избор, провеждана от ВСС, да бъде спряна. Защото при искане за тълкуване на Конституцията конкретното производство не се спира.

Освен това ВАдС напомня, че още през 2019 г. е посочил на какви професионални и етични изисквания следва да отговаря който и да било кандидат за главен прокурор:

  • Да е високообразован юрист със задълбочени теоретични (на академично ниво) и практически познания по специфичните конституционни функции на прокуратурата;
  • Да познава съвременните тенденции в развитието на прокурорската институция и да има волята да ги провежда в практиката;
  • Да работи за утвърждаване на принципите на независимост, законност, безпристрастност, ефективност и справедливост в работата на прокуратурата;
  • Стриктно да се придържа към спазване на конституционните принципи и норми, европейските правила и общочовешки ценности;
  • Да зачита и да е зачитал и в досегашния си професионален и личен живот върховенството на закона и правото, правата, свободите, честта и достойнството на човека;
  • Към момента на избора да не заема пост в ръководството на политическа партия, парламента или правителството;
  • Да е заслужил обществен авторитет с принципност, честност, почтеност и личен морал;
  • Да уважава и отдава заслуженото на адвокатурата и отделните адвокати, като необходими и задължителни участници в правната система, без които е невъзможно нормалното функциониране на всяка правова държава;
  • Да е разпознаваем естествен лидер на цялата правна общност, човек с богата култура и ерудиция, с неоспорими морални и етични качества.

„Възприетите от Висшия адвокатски съвет стандарти към участниците в процедурата по избор на главен прокурор, са прилагани последователно от Висшия адвокатски съвет при изразяване на конкретни становища за конкретен кандидат в хода на процедурата по избор съобразно изискванията на Закона за съдебната власт.

Такъв ще бъде институционалният подход на Висшия адвокатски съвет и относно настоящата кандидатура за главен прокурор, ако процедурата продължи от Висшия съдебен съвет и се стигне до представяне на концепции и изслушване на кандидата. Несъответствието на кандидата със стандартите може да бъде преценено единствено в рамките на процедурата, въз основа на конкретни установени факти, отговори на въпроси и изразени становища от кандидата“, заявяват от ВАдС.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 13:57
Гост

Не разбирам позицията на стачкуващите адвокати, защото ИФ Гл. Прокурор сега е Сарафов. До колкото се обяви в медиите, той е и единствен кандидат за поста Гл.прокурор и ако бъде избран, значи е точния според адвокатите човек, срещу когото никой не възразява. Освен това, миля, че на всички е ясно, че скоро няма да има нов ВСС, тъй като това не е приоритет на последните две НС. Така, че пак от същото – Сарафов!

Адвокатските колегии са 28, а не 27 !!!!!!
Адвокатските колегии са 28, а не 27 !!!!!!
17 октомври 2024 13:28
Гост

Колегиите не са 27, а вече са 28, и това следва да е ноторно вече за всеки адвокат. Адвокатска колегия София -окръг възкръсна като птицата Феникс преди няколко дни. И е изумително,че все още има недоразбрали. А да-къде е поздравителния адрес на ВАдвС, и на приятелската САК към нововъзстановената колегия София-окръг ?https://defakto.bg/2024/10/13/nova-advokatska-kolegiya-sofiya-uvelichava-semeystvoto-na-advokatskoto-saslovie/

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 13:51
Гост

Беше въпрос на приятелско отношение и добър тон да се даде възможност и на новата колегия да се присъедини към декларацията, в лицето на временното й ръководство-ако пожелае, това би било израз на формалното припознаване на новата колегия. Която колегия няма да е втора категория, а вярвам- ще има своя ярък глас и позиция чрез делегатите си , още на следващото ОСАС, в началото на 2025.

На добър час на новата колегия!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:55
Гост

Защо изрично се посочва, че протестът ще е мирен. Всеки законен протест, какъвто е и този, по дефиниция е мирен.

Достатъчно е да се посочи, че адвокатурата ще ходи на протест. Че ще е мирен, се подразбира -по дефиниция. Ама повече смелост, не така страхливо го карайте, адвокати сте.

А да да питам-а домати ще мятате ли ? За уплашените от подобна мисъл да напомня,че по делото срещу Босия съд каза,че мятането на домати е легитимен израз на протест.
https://www.actualno.com/society/sydyt-dade-kartblansh-da-se-mjatat-domati-po-deputatite-video-news_636601.html

Скуби Бу
Скуби Бу
17 октомври 2024 13:47
Гост

Я па сега и домати. Тях по-добре на салатка. Иначе СРС каза и че да се мятат павета по сгради по време на мирен протест било допустимо, като израз на гражданска позиция, така че сега е моментът граждани и адвокати да си изразят позицията, съобразно тези демократични разяснения – става въпрос само за СРС, че на другите места НК се тълкува по правилния начин. 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:44
Гост

Малка част от адвокатите постоянно коментира прокуратурата по студията, участва в доста от нелепите предложения за промени в Конституцията и ЗСВ, предвожда улични брожения и не си дава сметка как ясно личи, че им се е искало, но не са успели да спечелят конкурс за магистрати. Някои от тях дори се виждат главни прокурори. Вчера в едно изказване, техен виден представител открито, нагло и цинично каза, че Конституционният съд и цялата адекватна юридическа общност са сгрешили, като са отменили промените в Конституцията, защото не е чел решението по к.д. 22/2002 г. на КС за формата на държавата и нейните конституционно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:16
Гост

Да протестират пред Народното събрание, а не пред съдебните палати. Родният парламент натвори глупост след глупост. Да си ги оправя, а не да търси други виновници заради собствената си некомпетентност.

съвет
съвет
17 октомври 2024 12:57
Гост

Ми отиди на протеста и им го обясни,,че са сбъркали с мястото.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:11
Гост

В Становище № 16 (2021) на КСЕП се посочва: „Независимостта на прокурорите е задължително условие, за да могат те да изпълняват мисията си. Тя укрепва ролята им в правовата държава и в обществото и освен това е гаранция, че съдебната система ще работи справедливо и ефективно и че ще бъдат реализирани пълните ползи от независимостта на съдебната власт“. Адвокатите са страна в процеса, а съдиите решаващ орган, защо оказват натиск върху прокуратурата?

Скуби Бу
Скуби Бу
17 октомври 2024 13:03
Гост

Защото прокуратурата в Бъгария НЕ РАБОТИ. Това е тотално сбъркана институция. Не може в държава с население, по-малко от един голям европейски град, да има хиляди прокурори и милиционери, повече от армията, а да се шири такава огромна престъпност, включително убиваща българските деца и унищожаваща бъдещето на нацията чрез отровната дрога. А наркоманите вършат и огромна част от другите престъпления. За мен буди недоумение защо всички си затваряте очите и не виждате очевидното, че тук всички престъпници се знаят много добре – ченгетата ги имат на списъци, заедно със схемите на работа на цялата им престъпна организация, но въпреки това… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 14:15
Гост

Ти откъде знаеш, че не работи? Или просто слушаш платените новини с продуктово позициониране и повтаряш като папагал? Скуби Бу от проскубания бухал или от проскубания папагал беше?

Братиньо
Братиньо
17 октомври 2024 11:24
Гост

Защо искат да лишат Шиши от неговия личен главен прокурор?

незапознат
незапознат
17 октомври 2024 11:24
Гост

А становище имат ли от организацията на пчеларите в адвокатурата. Щото те имат мнение за всичко, и не мога да формулирам позиция, докато не прочета те какво мислят.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 12:59
Гост

Имат. В общи линии-са против този весесе с изтекъл мандат да избира, тоест нищо неочаквано не казват.

съвет, непоискан, безплатен
съвет, непоискан, безплатен
17 октомври 2024 11:22
Гост

Поканете и адв. М.Л. да дръпне една реч . Я вижте как добре се получи при речта му на протеста на ИПВ…

Един
Един
17 октомври 2024 11:20
Гост

Адвокатите са заинтересована страна и затова становището им е напълно логично. Нелогично е поведението на Румен Радев и присъдружните му партии срещу силна пракуратура, щото те би трябвало да са неутрални по случая.

БТА: „Този Висш съдебен съвет няма легитимност да избира главния прокурор на България, заяви президентът Румен Радев“

Скуби Бу
Скуби Бу
17 октомври 2024 11:34
Гост

Хахахахаха, какво й е силното на прокуратурата, освен че е бухалка срещу личните врази на Шиши и БиБитко? И осмият джуджак като е повече от 10 години зам. и от една година и. ф. какво направи, за да видим тези двамцата, както и розовобузестият протестър в затвора? Дето вика Гешев, само с бой ще се оправят, ако са останали мъже в Бъгария, че сега е модерно да си купуват чорапогащници…

Чистач в мол
Чистач в мол
17 октомври 2024 11:16
Гост

А каква е позицията на новоучредената Адвокатска колегия София-окръг? https://defakto.bg/2024/10/13/nova-advokatska-kolegiya-sofiya-uvelichava-semeystvoto-na-advokatskoto-saslovie/

Зидаро -мазач
Зидаро -мазач
17 октомври 2024 13:36
Гост

Интересното е,че тази позиция, е посочено в статията ,че е от 27 колегии, а не от 28. Още ли има недоразбрали, че колегиите вече са 28! И е редно временното ръководство на нововъзстановената колегия също да получи възможност да се присъедини, ако прецени, към декларацията! Това ще бъде и един вид припознаване на новата колегия.

Прави лошо впечатление,че към момента САК нямат поздравителен адрес към новата колегия. Все пак адвокатите в новата колегия ще дойдат от САК, по дефиниция, ако отговарят на изискването за адрес.

Накова
Накова
17 октомври 2024 11:07
Гост

Ние съдиите да вземем да протестираме януари като избират Гигова и компания за ВАдвС, предлагам аз.

Скуби Бу
Скуби Бу
17 октомври 2024 11:10
Гост

Когато вземете да им плащате заплатите, тогава протестирайте. Дотогава по-добре да си стоите на дупетата, че нещата в държавата загрубяват…

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 11:20
Гост

Ти пак ли нямаш никаква работа в прованса и по цял ден висиш в интернет и пишеш коментари в лекса, бе? Аман от еднотипните ти забележки – улични революции и дрън-бръм. хахавел психясал…..

Скуби Бу
Скуби Бу
17 октомври 2024 11:38
Гост

Анонимен 17 октомври 2024 11:20, пий хаповете и по-спокойно, байно, че от злоба ще се задавиш… 🙂 🙂 🙂

Адвокат
Адвокат
17 октомври 2024 11:16
Гост

Недейте пак за Гигова да пишете, а се замислете кой ви управлява Вас и как става кариерното израстване в системата, или може би това ви изнася?

Скуби Бу
Скуби Бу
17 октомври 2024 11:26
Гост

Всички знаят каква става кариерното израстване. То и затова обърнаха правото с краката нагоре. За 35 години съдебната система вече е трайно и окончателно овладяна. Дори на цедката за най-ниските длъжности. Мини модел на съдебната система е Нотариатът. И там ясно се вижда как се случват нещата. Изходът е само един – нужен е тотален рестарт и всичко да се гради отначало, като се вземат всички мерки да не се получава никога повече такова капсулиране на съдебната власт, което предпоставя феодализирането и овладяването й.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 13:01
Гост

Точно пък ти правиш и ще правиш рестарт само на компютъра си – форумна мишка такава……

Шопов
Шопов
17 октомври 2024 11:19
Гост

Ми направи го . Що не? В една демокрация имаш право на на протест, мнение, вклч и на несъгласие. Но силно се съмнявам,че ще нарушиш рахата си, и ще излезеш на протест.

Скуби Бу
Скуби Бу
17 октомври 2024 11:02
Гост

Браво! Обаче, дори и да не го изберат, осмият джуджак ще продължи да е и. ф., т. е. фактически главен прокурор, още незнайно колко време (години)… Не е лошо да се поиска и отстраняването му от длъжност и ефективно разследване, че оная, дето я сложиха да проверява сигналите, никаква не се чува.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 10:48
Гост

Прави са, НО не е по вина на този ВСС тази ситуация, а на Христо Иванов, Славов и ко. Вместо да се мъчеха да овладяват противоконституционно прокуратурата, с ниското си ниво на компетентност можеха да изберат нов ВСС. След изборите могат да го направят, дано да имат разум. Да не коментираме, че касираха редовно избрани членове от проф.квота, потвърдени от съд, което пък никак не кореспондира с прокламираните от тях и НПО-тата, покрай тях правови държави и разделение на властите.

Киро Тъпото
Киро Тъпото
17 октомври 2024 11:07
Гост

И аз така мисля. Какво са виновни те, че правителството не може да се сформира 4 години и да ги смени? Да го изберат „Правосъдие за всеки“ и протестиращите адвокати освен…Това е, като да не гласуваш и да протестираш против правителството. Аз, ако бях на тяхно място, никого нямаше да избирам, щях да си взимам заплатата и да гледам сеир…ама не съм и трябва да бачкам.

Така е
Така е
17 октомври 2024 11:18
Гост

Прав сте, ПП – ДБ носят политическата отговорност за тези безумия, защото излъгаха избирателите си и направиха така, че влиянието на Пеевски да се задълбочи. Трябва обаче реакция.

Адвокат
Адвокат
17 октомври 2024 10:41
Гост

Достойна позиция и на ВАдвС, и на колегиите. Особено след поредните чрез политически атаки да се свържат ВАдвС с Пеевски и отделните ръководни органи в колегии с корупция при назначаване на особените представители, за да може в такива моменти да изглеждат част от порочния модел. Радвам се, че за пореден път гилдията, от която съм част, ясно показа позиция.
Хубаво би било някои колеги, които имат политически амбиции в политиката да правят опити да печелят гласове с идеи и морал, а не чрез саботаж и платени статии.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 10:33
Гост

Този ВСС няма картбланш да избира нов главен

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 10:32
Гост

Поздравления за инициативата

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 10:32
Гост

Адвокатите започнаха да се бъркат за щяло и нещяло, както в политиката, така и в делата на независимата съдебна власт, към която те НЕ ПРИНАДЛЕЖАТ!
И с което доказват, че са повече политикани и дървени философи, отколкото ЮРИСТИ!!!

Guten Tag
Guten Tag
17 октомври 2024 12:30
Гост

тъп/а си, та дрънкаш

Байчо Баев
Байчо Баев
17 октомври 2024 12:44
Гост

То па и ти си един магистрат… Магистралка по-скоро

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 10:32
Гост

Всички трябва да се присъединим дори и да не сме част от системята

Унчев
Унчев
17 октомври 2024 10:31
Гост

Супер ще е да подейства този протест

Нина
Нина
17 октомври 2024 10:31
Гост

Позор е този ВСС да избира главен прокурор

Китков
Китков
17 октомври 2024 10:30
Гост

Аз ще се присъединя

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 10:30
Гост

Желая им успех

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2024 10:30
Гост

Правилно

Юлиян
Юлиян
17 октомври 2024 10:29
Гост

С мирен няма да стане

Да си кажем истината
Да си кажем истината
17 октомври 2024 10:37
Гост

С мирен се почва