Висшият съдебен съвет обяви обществена поръчка за купуването на 50 автомобила. От тях 13 ще бъдат за нуждите на съвета, а 37 за различни съдилища и прокуратури. Предварително заложената цена на един автомобил е 40 500 лева без ДДС, стана ясно на днешното заседание на Пленума. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев предположи, че тя ще падне.

Той обясни, че автопаркът е остарял, колите са на над 10 години. След като новите бъдат купени, старите автомобили, годни за употреба, ще бъдат разпределени на нуждаещите се органи на съдебната власт, стана ясно още от думите на Магдалинчев.

Не се разбра дали в заданието за обществената поръчка ще има изискване и за закупуване на електроавтомобили във връзка с решението отпреди няколко седмици, когато съветът единодушно одобри идеята за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

Може ли Службата за структурна реформа на помогне в разпределението на заповедните производства?

С този въпрос днес се занима днес Пленумът на ВСС. Повод за него беше постъпило писмо от Министерството на правосъдието, в което се казва, че след като правителството се отказа от външния анализ на системата на административното правосъдие, ВСС може да потърси възможност за усвояване на освободените средства, като отчете препоръка на ЕК. Става дума за следното предложение на ЕК в доклада от януари 2017 г.: „…да се намери решение на положението с натовареността в най-натоварените съдилища въз основа на новите стандарти за натовареност и да се постигне съгласие за реформа на съдебната карта едновременно с развитието на електронното правосъдие“.

В тази връзка Даниела Марчева и Боряна Димитрова предложиха да се поискат пари за изграждането на централизирана система за разпределение на заповедните производства.

Идеята е от няколко години, а целта е да се преодолее концентрацията на заповедните производства в София и те да се разпределят из цялата страна.

Атанаска Дишева и Олга Керелска възразиха срещу отправяне на такова искане. Според тях изработването на такава система не е структурна реформа. Освен това в ЗСВ е залегнало изискването за изграждане само на единна информационна система на съдилищата, а създаването на втора е в противоречие с нормите на закона.

Предлаганата концепция за реформа в заповедното производство не може да се класифицира като структурна реформа. Тук става дума за технологично решение за разпределение на една малка група дела на фона на всички останали. Да направим тогава системи за разпределение на наказателните, гражданските, търговските дела по категории“, заяви Керелска. И добави, че ЕК не допуска дублиране на плащанията.

Според Дишева тези средства могат да бъдат използвани за дейности, които представляват структурна реформа.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе две уточнения. Най-напред Службата за подкрепа не финансира само структурни реформи. „Това, че се превежда така, не означава, че подпомага само проекти, насочени съм структурни реформи. Ако някой се запознае с това, което е правила, ще види проекти, които са свързани с транспорт и комуникации“, каза Цацаров.

Нататък той обясни, има грешно разбиране за това, че едва ли не се кандидатства за финансиране така, както е по програми на ЕК и ако проектът бъде одобрен, се отпуска финансиране. „Службата за подкрепа не отпуска пряко пари. Ще бъдат отпуснати, но само за експертна помощ. Службата пряко финансира експертите, които са чужди граждани“, поясни главният прокурор.

На финала мнозинството от съвета подкрепи идеята да се поиска помощ за заповедните производства.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Компютърист
Компютърист
07 юни 2018 13:28
Гост

ВСС не знаят какво искат май. Първо изграждане на единна информационна система, сега пък и централизирана система за разпределение на заповедните производства. Това се прави на веднъж, а не само после да си отваряме работа.

Минко
Минко
07 юни 2018 12:40
Гост

Една централизирана система за разпределение на заповедните производства би улеснила много работата ни.

Anonimen
Anonimen
07 юни 2018 12:30
Гост

Тези средства можеха да бъдат използвани за по-належащи неща.