Европейската прокуратура обвини в измама бившия кмет на Варна Иван Портних заради казуса с рибарското пристанище „Карантината“. Заедно с него е обвинен един от бившите областни управители на Варна Стоян Пасев и двама служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, съобщиха от европрокуратурата.

Според разследващите става дума за измама с привидна реконструкция на рибарско пристанище, за да бъдат получени милиони по европейски проект, но в действителност на мястото не е имало пристанище изобщо. Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно 3,4 млн. евро по проект, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, който е внесен за разглеждане от община Варна. Европейските прокурори обаче смятат, че такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране.

„Нашето разследване показва, че за да може да се възползва от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите рибарски пристанища, бенефициентът е сглобил няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище. Освен това бенефициентът е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати“, посочиха от европрокуратурата.

Така е изглеждало пристанището

От скали до пристанище

Според разследването парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са вписани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и други видове сгради, а не като пристанище. С помощта на служители от „Морска администрация“ са били променени характеристиките на парцелите, като са определени за пристанище за трайно ползване. Така е било заблудено Министерството на транспорта, което е издало удостоверение за експлоатация въпреки липсата на множество изисквания. По-късно рибарското пристанище е било официално регистрирано от „Морска администрация“.

Преди местните избори миналата есен тогавашният кмет Портних определи това разследване срещу него като активно мероприятие.

„Отсега предполагам какви ще са следващите действия – спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест, непосредствено преди местните избори. Видно е, че имат огромен страх и не им излиза социологията, виждате какъв инструментариум, какъв груб инструментариум и евтин сценарий се реализират“, заяви Иван Портних през септември миналата година, но обвинение му е повдигнато година по-късно.

От прокуратурата поясниха, че случаят е бил докладван първо от Европейската служба за борба с измамите (OLAF) след подозрения за възможни сериозни нередности и измами, като OLAF е провела допълнително разследване, а в него е участвало и МВР. Изчислените прогнозни щети са за около 7 млн. лева.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
12 октомври 2024 19:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
12 октомври 2024 23:09
Гост

Съгласен. А пепейките направо изкопаха дъното, като реабилитираха Боко.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2024 3:57
Гост

Пасев да го питат и за ЕРП-то …

Мими Маринова
Мими Маринова
11 октомври 2024 23:37
Гост

Как един кмет не остана чист след управлението си🤔🤔

Вълкан Николов
Вълкан Николов
11 октомври 2024 16:53
Гост

Дреме ти, кметче!
Аз и соколето ще оправим работата.

Лазар
Лазар
11 октомври 2024 12:56
Гост

Поредните усвоени получени милиони по европейски проект,

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2024 12:45
Гост

Не обвинение тепърва. Той е за панделата вече

Борислав
Борислав
11 октомври 2024 12:50
Гост

Поредният корумпиран кмет.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2024 12:45
Гост

А то само това да е…

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2024 12:44
Гост

Да се надяваме, че скоро ще бъде осъден

Стефан
Стефан
11 октомври 2024 12:51
Гост

При нашето правосъдие… Не е много сигурно.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2024 12:44
Гост

Тоя беше отвратен кмет.

Херви
Херви
11 октомври 2024 12:43
Гост

Значи знаем, че ГЕРБ и ТИМ работят заедно и са мафия и нищо не правим. Хората не искат да ги изгонят. ТИМ се води голям работодател и никой не смее да гъкне. Доволен от кирливата си заплата

Филип
Филип
11 октомври 2024 12:53
Гост

По Черноморието ни са завзели доста. Ама никой не ги пипа.

Дюмелска
Дюмелска
11 октомври 2024 12:42
Гост

Чакайте си за присъда.

Люпчева
Люпчева
11 октомври 2024 12:42
Гост

Сега следват години точене на дело. След 10 години никой няма и да помни за него. А той ще си развива бизнес някъде в чужбина тихомълком.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2024 12:41
Гост

Обвиняем не е доказано виновен. За масата е обвиняем. За подкупния ни съд ще е тихомълком оправдан

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2024 12:40
Гост

Твърде малко и твърде късно

Цветанов
Цветанов
11 октомври 2024 12:54
Гост

E, ама преди избори!

Онзи
Онзи
11 октомври 2024 17:02
Гост

Е то избори веднъж на три месеца правим, как все ги случваме

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2024 12:40
Гост

Той е наркоман. Има свидетели, че употребява. И за това трябва да е обвиняем